latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:46 | Autor: RTRS

Za stipendije studenata na domaćim univerzitetima 270.000 KM

Studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj i BiH biće dodijeljeno 75 stipendija od po 400 KM, za koje će u akademskoj 2017/2018. godini biti izdvojeno 270.000 KM, rečeno je Srni u Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Resorni ministar Јasmin Komić naveo je da stipendijski fond za studente prvog ciklusa studija koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2017/2018. godinu iznosi 252.000 KM.

"Najuspješniji studenti iz Republike Srpske koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori ostvariće pravo na stipendiju od 500 KM mjesečno, odnosno 800 KM za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu i prestižnim univerzitetima", rekao je Komić.

Prema njegovim riječima, studentima drugog ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima iz Fonda "Dr Milan Јelić" po ovom prvom konkursu za akdemsku 2017/2018. godinu biće dodijeljeno osam stipendija u iznosu od po 5.000 KM, a studentima trećeg ciklusa studija pet stipendija u iznosu od po 10.000 KM.

"Od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija `Dr Milan Јelić` studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija iz Republike Srpske na domaćim i inostranim univerzitetima dodijeljeno je ukupno 1.898 godišnjih stipendija u iznosu većem od 9,3 miliona KM", naveo je Komić.

On je dodao da je godišnji grant za dodjelu stipendija studentima iz Fonda "Dr Milan Јelić" - 750.000 KM.

"Trudimo se da stipendiramo što veći broj najuspješnijih studenata, poštujući principe transparentnosti i podstičući zdravu konkurenciju. U tom smislu stalno inoviramo kriterijume i način rada Fonda i uvjereni smo u efikasnost i efektivnost ovog vida stipendiranja", rekao je Komić.

On je istakao da je to dalo odlične rezultate, kada je riječ o uspješnosti studenata, odnosno stipendista.

"Samo u prethodnoj akademskoj godini imali smo devet studenata na sva tri ciklusa studija koji studiraju na najprestižnijim svjetskim univerzitetima", rekao je Komić.

On je naveo da su bivši i sadašnji stipendisti Fonda autori više od 1.097 radova objavljenih u različitim kategorisanim domaćim i međunarodnim časopisima i konferencijama, kao i osvajači nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz oblasti umjetnosti u period od kada Fond djeluje u okviru Ministarstva - od 2011/2012 do 2016/2017. akademske godine.

Govoreći o ugovornim obavezama stipendista koji dobiju stipendiju iz Fonda "Dr Milan Јelić", Komić je pojasnio da se stipendista obavezuje da uspješno završi akademsku godinu kao i ciklus studija za koji mu je stipendija dodijeljena, u roku predviđenim Zakonom o visokom obrazovanju.

"Nakon završetka školovanja, stipendista se obavezuje da radi u okviru stečenog zvanja na području Republike Srpske, na način da je školska godina za koju je primao stipendiju ekvivalentna dvjema kalendarskim godinama rada", naveo je Komić.

U slučaju nezaposlenosti, dodao je on, stipendista treba da ponudi svoj radni angažman posredstvom Zavoda za zapošljavnje Republike Srpske, te da bude na evidenciji Zavoda najkraće 12 mjeseci nakon završetka cjelokupnog školovanja.

"Stipendista koji nije u mogućnosti da ispunjava ugovorne obaveze zbog zasnivanja radnog odnosa na prestižnoj svjetskoj naučnoistraživačkoj ustanovi, obavezan je da doprinese razvoju nauke i inovatorstva u Republici Srpskoj kroz povezivanje sa svojom i drugim naučnoistraživačkim ustanovama s kojima sarađuje", rekao je Komić.

On je ocijenio da je to od posebne važnosti za uključivanje Republike Srpske u evropske i svjetske istraživačke razvojne aktivnosti i projekte.

Izvor: SRNA