latinica  ћирилица
16/01/2018 |  21:34 ⇒ 17/01/2018 | 10:06 | Autor: RTRS

Otvoren 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf (VIDEO)

Na Mećavniku, na Mokroj Gori otvoren je 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf čiji takmičarski program čini 21 film domaćih i inostranih autora.
Paolo Sorentino i Emir Kusturica u Drvengradu (Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org) -
Paolo Sorentino i Emir Kusturica u Drvengradu (Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org)

Među mnogobrojnim gostima u Drvengrad su stigli i italijanski oskarovac Paolo Sorentini i prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, Šveđanin Ruben Estlund.

Proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino stigao je večeras u Drvengrad gdje će mu, u okviru biti uručena nagrada za buduće filmove - Drvo života.

Italijanskog reditelja je na heliodromu na Mećavniku dočekao domaćin festivala Emir Kusturica, kao što običaj nalaže, uz pogaču i so.

Sorentinu je posvećen i program Retrospektiva velikana u okviru kojeg će biti prikazani njegovi filmovi "Posljedice ljubavi", "Porodični prijatelj" i "Div", a posebna pažnja biće posvećena njegovoj seriji "Mladi papa".

Sorentino, koji je na Mećavnik stigao u društvu italijanskog producenta Andrea Gambete, sutra će poslije prikazivanja prve epizode serije "Mladi papa", zajedno sa Kusturicom, održati radionicu u bioskopu "Prokleta avlija".

- Bio sam uzbuđen kada sam prvi put došao na Kustendorf 2014. godine i srećan sam što me je Emir ponovo pozvao. Radoznao sam da vidim šta se u međuvremenu dešavalo - izjavio je Sorentino po dolasku u Drvengrad.

Nakon prošlogodišnjeg boravka na Kustendorfu, Sorentino je osvojio Oskara za film "Velika ljepota" i večeras je u šali rekao da je to jedan od razloga što je ponovo došao.

Sorentino će sutra održati radionicu za studente i mlade autore na kojoj će govoriti o sudbini filma i da li se film iz bioskopskih sala seli na televiziju pretvarajući se u format TV serije.

- Јa sam zapravo snimio seriju koja je film u trajanju od 10 sati. Mislim da umjetnički film ima neke probleme i televizija može dati veliku šansu umjetnosti - rekao je Sorentino, čija je serija "Mladi papa" izazvala veliku pažnju.

Najavio je da će krajem godine početi snimanje naredne sezone ove serije i dodao da je njegov novi film o Silviju Berluskoniju, ali "ne samo o njemu", trenutno u montaži.

Na pitanje kada će i gdje biti premijera, Sorentino je rekao da ne zna, ali ne odbacuje mogućnost da bude i na Kustendorfu ako Kusturica bude želio.

Na Mećavnik je danas stigao i Ruben Estlund, dobitnik kanske Zlatne palme. On je specijalni gost Kustendorfa i njegov film "Skver" prikazan je večeras u okviru programa Savremene tendencije.

Estlund je rekao da će tokom radionice pokušati da posavjetuje i ohrabri studente da budu otporni na uticaj koji dolazi iz anglosaksonske kulture.

- Moramo pokušati da prikažemo drugačije viđenje svijeta. Mlade filmadžije su prilično uplašene od toga kakav će njihov film biti. Praktično su paralisani strahom, a moraju da se opuste - poručio je on.

Osim učesnika festivala, na Mećavniku je prisutan i veliki broj novinskih i televizijskih ekipa iz zemlje i inostranstva.

Izvor: SRNA