latinica  ћирилица
16/01/2018 |  15:50 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Posao za 72 lica sa invaliditetom (VIDEO)

Posredstvom republičkog Fonda za profesionalnu rehabiliticaji i zapošljavanje invalida u prošloj godini zaposlena su 72 lica.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Za ovu namjenu Fond je izdvojio više od 202.000 KM. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, vrši i povrat doprinosa na isplaćene zarade poslodavcima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom. Za ovu namjenu, samo u prošloj godini isplaćena su sredstva od 3.770.000 KM.

Dvije decenije bez posla bili su Zoran Јeftić i Dragoljub Vučkovac. Kao ratni vojni invalidi do posla nisu mogli doći. Međutim, posredstvom Fonda obojica su dobila posao u istoj građevinskoj firmi.

- Posao mi mnogo znači. Redovnim primanjima izdržavam porodicu - kaže Dragoljub koji je RVI četvrte kategorije. Saglasan je i Zoran. Dodaje da se nigdje nije mogao zaposliti i da bi, da nije bilo Fonda, i dalje bio nezaposlen.

U  prijedorskom mješovitom-trgovačkom i zanatskom preduzeću od 16 zaposlenih, četvoro su lica sa invaliditetom, uključujući i samog vlasnika Mirka Kobasa. Kaže, stručnost i odgovornost koja su ova lica pokazala prilikom obavljanja posla, razlog je zbog kojeg su dobili stalno zaposlenje.

- Preporučio bih svima koji imaju mogućnost da zaposle ova lica. To su ljudi u najboljim godinama i prevazišli su sva ograničenja, ostavši sposobni za rad - ističe Kobas.

Posredstvom Fonda zaposleno je ukupno 72 lica u 2017. godini. Kod svakog novog zapošljavanja Fond dodjeljuje stimulativna sredstva. Poslodavci ostvaruju pravo na povrat sredstava za doprinose, zaposlenih invalidnih lica.

Lica sa invaliditetom najčešće se zapošljavaju u oblasti poljoprivrede, zanatskih i uslužnih djelatnosti. Za 2018. godinu ciljevi i prioriteti, jasno su definisani.

- Osnovni plan, zadatak i cilj Fonda je da održimo postojeći nivo zaposlenosti invalida u Republici Srpskoj, redovnom isplatom povrata doprinosa na isplaćene zarade invalidima. U prošloj godini smo za ovu namjenu izdvojeno je 3.799.117 KM - navodi Ranko Vučković, direktor Fonda.

Da je Fond opravdao svoje postojanje, pokazuju statistike. Kada je 2005. godine formiran, broj nezapsolenih lica sa invaliditetom bio je veći od 5.000. Danas, 13 godina poslije, taj broj je manji za više od 3.500.