latinica  ћирилица
16/01/2018 |  15:36 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Trebinje se sjeća svog najmlađeg borca (VIDEO)

Na današnji dan, prije dvadeset tri godine, poslije teškog ranjavanja i troipomjesečne borbe za život, podlegao je Aleksandar Masleša, najmlađi borac Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske. Tim povodom danas ja pored njegovog spomenika u centru Trebinja služen pomen i položeno cvijeće.
Spomenik Aleksandru Masleši - Foto: RTRS
Spomenik Aleksandru MaslešiFoto: RTRS

Tek što je napunio šesnaest, u avgustu 1993. Aleksandar je stupio u Bobansku četu, u sastavu Trebinjske brigade. Sa starijim i iskusnijim borcima stizao je na sve linije odbrane. Dvadeset sedmog septembra, kod Boračkog jezera, od jedne granate stradale su Aleksandrove starješine, a on, sa još nekoliko saboraca, bio ranjen.

- Aleksandar je zamijenio olovku puškom i odlučio da nastavi borbu za život sa odraslim ljudima. Bio je neustrašiv borac - kaže Risto Lečić, saborac hrabrog mladog borca.

Teško ranjen, Aleksandar je izgubio borbu za život u januaru 1995. na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Tu vijest saborci su teško prihvatili.

- Aleksandar je bio hrabar, bez straha je ulazio u borbu, a znao je za šta se bori- za svoje ognjište, domove, roditelje i saborce - priča Ristić.

Spomenik Aleksandru Masleši, na inicijativu saboraca, podignut je u centralnom trebinjskom naselju Bregovi, ispred Stadiona malih sportova, koji nosi njegovo ime.

- Saborci nisu zaboravili mog Aleksandra i hvala im na tome. U njegovu čast podigli su ovu bistu, to njihova je zasluga - kaže Aleksandrova majka Ljubica.

Pored najbliže rodbine i saboraca, pomenu su prisustvovali Aleksandrovi prijatelji, predstavnici udruženja proizišlih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te predstavnici gradskih institucija.