latinica  ћирилица
16/01/2018 |  12:18 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Oslobodite se umora pomoću namirnica koje vraćaju u život

Ako vam hronično nedostaje energije, pojačan unos vitamina i minerala je nešto kao svakodnevna "radna obaveza" za vas.
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

U tom smislu, donosimo spisak top namirnica, prepunih upravo onoga što će vas za čas, bilo u vidu obroka ili pak napitka, podići "iz mrtvih".

Spanać - Ovo povrće zadovoljava 200 dnevnih potreba za vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Bogato je gvožđem, pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemične. Takođe, spanać je i dobar izvor luteina koji čuva vid.

Banana - Ovo egzotično voće je prepuno kalijuma koji smanjuje osjećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6, važnog za pravilan rad imuniteta i mozga, kao i prehrambenih vlakana koji čuvaju probavu.

Cvekla - Ovo korijenasto povrće je puno antiupalnih svojstava s visokim procentom gvožđa, folata i B vitamina. Plus, u 200 grama cvekle će se naći i 440 miligrama kalijuma.

Stručnjaci savjetuju da u šejku ili smutiju cveklu kombinujute s citrusnim voćem, poput pomorandži ili limuna, kako biste pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.

Puter od badema - Bademov puter je puno bolji izbor od recimo putera od kikirikija jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa. Zbog visokog procenta proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, a obezbjeđuje i osjećaj sitosti tokom dužeg vremenskog perioda.

Grčki jogurt - Ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcijuma koji garantuje dobru izgradnju kostiju i zuba.

Cimet – U pitanju je vrlo fleksibilan začin, dobrodošao u raznim kombinacijama, a studije pokazuju da reguliše krvni pritisak i snižava nivo lošeg holesterola.

Izvor: B92