latinica  ћирилица
16/01/2018 |  11:46 ⇒ 11:47 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH istražuje slučaj "Јanša"

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o pozajmici 450.000 evra Slovenskoj demokratskoj stranci Јaneza Јanše.
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs) -
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs)

"Dobili smo određene informacije iz Slovenije da Tužilaštvo BiH i nadležne policijske agencije poduzimaju određene aktivnosti. O detaljima ne možemo govoriti", saopšteno je iz Tužilaštva.

Nakon što je slovenski dnevni list “Večer“ razotkrio da je državljanka Bosne i Hercegovina Dijana Đuđić Јanši posudila 450.000 evra, mediji u toj državi počeli su opsežno istraživanje. Đuđić, rođena Prijedorčanka, bila je nepoznata u poslovnim krugovima u BiH i Sloveniji. Ali, novinari su otkrili da je u bliskim odnosima s “poreznim mađioničarem“ Slovencem Rokom Snežičem, koji ima boravište u Banjaluci. S obzirom na to da je on negirao da Đuđić uopšte poznaje, objavljeni su dokazi da ne govori istinu.

Mediji Slovenije počeli su, potom, sve glasnije upozoravati da se radi o pranju novca. Vlasti Slovenije su, potom, otvorile istrage, a SDS i sam Јanša raskinuo je ugovor i objavio da je vratio prvu od tri rate pozajmice s pripadajućim kamatama. Novinari, međutim, zahtijevaju da Јanša dokaže da je novac vratio tako što će objaviti detalje uplate. SDS, međutim, na taj zahtjev još nije odgovorio. SDS slovi kao favorit na predstojećim izborima, koji su u Sloveniji planirani polovinom ove godine.

Izvor: Nezavisne novine