latinica  ћирилица
15/01/2018 |  18:14 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Prevoznici iz Drvara obilježili 15. januar (VIDEO)

15. januar Međunarodni je dan vozača i automehaničara.
Drvar - defile - Foto: RTRS
Drvar - defileFoto: RTRS

Obilježili su ga i prevoznici iz Drvara. Defileom 40 vozila ulicama grada, ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju.

Posao vozača težak je i traži mnogo odricanja, ali od njega može sasvim solidno da se živi, tvrdi Marko Ivanković iz Drvara. On već sedamnaest godina vozi kamio širom Evrope. Za uspješno bavljenje ovim poslom, kaže, najvažnija je ljubav prema vožnji, ali i kamionima.

- Јedino tako se taj posao množe raditi, nikako drugačije. Znate kako kažu da su kamiondžije četvrta nacija. Ovo nam je druga kuća. Ovdje i jedemo i pijemo i slavimo - kaže Ivanković.

Zajedno sa ostalim kolegama, i Marko se našao u svečanom defileu na ulicama Drvara. Na taj način obilježili su svoj dan. Iako je glavni motiv okupljanja bilo druženje, vozači su podsjetili na jedan od glavnih problema - masovan odlazak mladih i radno sposobnih vozača u zemlje Zapadne Evrope.

Nikola Materić, vlasnik preduzeća za prevoz ističe da su svi vozači osigurani, te da je sve to u redu, ali kad čuju neke priče iz inostranstva, koliko se može zaraditi, uglavnom odlaze. Međutim, kaže ima slučajeva dosta da se vozači i vraćaju. Gore je ipak život u kabini, rijetko su kući.

I Milan Babić je vlasnik jednog preduzeća za prevoz. On misli da im je to lažna nada.

- Imam 60 radnika. I svi oni žive ovdje normalno, i rade i imaju porodice - navodi Milan.

Podršku vozačima pružila je i opština Drvar, odakle ističu da je bitno stati u kraj ovom negativnom trendu.

Načelnik opštine Drvar Goran Broćeta ističe da je bitno da se u Drvaru vozači sami, uz opštinsku podršku, organizuju i obilježe svoj dan, jer radi se o ljudima, koji na ovaj način i prehranjuju svoje porodice i pomažu lokalnoj zajednici.

U Drvaru je trenutno zaposleno oko 150 vozača, mada prevoznici ističu da posla ima mnogo više.