latinica  ћирилица
15/01/2018 |  11:18 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Brčko: Nove mjere socijalne politike (VIDEO)

Vlada distrikta Brčko najavljuje nove mjere socijalne politike, od koje bi korisnici "tuđe njege i pomoći" i "dječijeg dodatka", trebalo da imaju veće koristi, nego do sada. Za te namjene biće potrebno dodatnih 900 hiljada maraka, pa će ukupna izdvajanja iz budžeta u 2018. godine za ovaj vid pomoći, iznositi oko 13 miliona maraka.
Brčko. nove socijalne mjere - Foto: RTRS
Brčko. nove socijalne mjereFoto: RTRS

Pravo na dječiji dodatak prošle godine imale su 4.163 porodice za 7.981 dijete. Već u januaru ove godine registrovano je 95 porodica više nego u decembru, a korisnika je za oko 300 manje.

Nataša Stevanović, direktor Centra za socijalni rad u Brčkom, ističe da se kada je riječ o novčanim izdvajanjima u toku jedne godine, 9, 31 milion maraka za ove namjene iskoristi.

Na ime tuđe njege i pomoći, u prošloj godini pravo je iskoristilo 2.850 korisnika. I ovo je nestalan broj onih kojima je tuđa njega potrebna. Uz to, potrebno je utvrditi i nove kriterijume za korisnike pomoći. Stevanovićeva je rekla i da su do sada izdvajana sredstva za 2017. godinu iznosila oko 2, 45 miliona maraka.

Vlada je ovih dana raspravljalo o rješavanju ovog problema, i predložila Skupštini da se u budžetu za 2018- tu, obezbijedi još 900 hiljada maraka.

Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta, kaže: "Tu se predviđaju, između ostalog, i povećanja novčanih iznosa za tuđu njegu i pomoć, i naravno, kategorizacija lica kojima je neophodna ta vrsta pomoći će konkretno biti urađena kroz podzakonske akte."

Vlada je zadužila i nekoliko svojih odjeljenja koja bi sačinila prijedlog mjera za povećanje nataliteta. One bi u korodinaciji sa ostalim mjerama trebalo da zaustave odliv stanovništva iz Brčkog.