latinica  ћирилица
12/01/2018 |  19:07 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

SPKD "Prosvjeta": Istaknutim pojedincima i organizacijama uručene povelje i zahvalnice (VIDEO)

Ciljevi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ isti su danas kao i prije više od 100 godina, kada je društvo osnovano u Sarajevu radi očuvanja srpske kulture i identiteta, rekao je predsjednik beogradskog odbora Prosvjete prof. dr Milimir Mučibabić na novogodišnjem koktelu u prostorijama društva u Beogradu.
RTRS-u uručena povelja SPKD "Prosvjeta" - Foto: RTRS
RTRS-u uručena povelja SPKD "Prosvjeta"Foto: RTRS

Mučibabić podsjeća da je Odbor „Prosvjete“ u Beogradu osnovan 2015. godine i da je Srpsko kulturno i prosvjetno društvo zamišljeno kao mjesto okupljanja srpskih intelektualaca na sabiranju i integraciji našeg naroda rasutog po raznim državama i kontinentima, podijeljenog tokovima ideoloških zabluda i isključivosti na kojima su počivale i počivaju sve naše pogubne podjele i raskoli.

"Našu tradiciju želimo suočiti sa evropskim vrijednostima, a da pri tome sačuvamo naš nacionalni identitet, prije svega naš jezik i kulturu, uvjereni da je to pravi put promišnjenog prilagođavanja Evropi i savremenom svijetu“, ističe Mučibabić.

On je podsjetio da je „Prosvjeta“ u prošloj godini organizovala tribine “Srbija i Republika Srpska u promijenjenim geopolitičkim okolnostima“, „Veliki rat i književnost – Dis i Bojić“, svečanom akademijom „Njegoš u našem vremenu“ obilježeno je 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“, a u Vukovoj zadužbini održan je naučni skup povodom 250 godina od rođenja Filipa Višnjića.

U okviru izdavačke djelatnosti „Prosvjeta“ je objavila više značajnih naslova, pomogla izdavanje književnog časopisa „Nova zora“, a čitaonici u Prebilovcima poklonjeno je 350 knjiga značajnih srpskih autora, ruskih klasika i probranih istoriografskih djela.

Mučibabić kaže da su za ovu godinu u planu dva velika projekta – „20. vijek – vijek genocida nad Srbima“(višegodišnji projekat) i „Srpski jezik, pismo i istorija – integrativni elementi srpskog naroda“.

Planirano je i održavanje tribina o temama „Savremeni svijet i izgubljeni identitet“, „1918-2018 – sloboda i država – pretpostavka opstanka“ i „Evropska unija – uspješna predstava obmane o vječnoj sadašnjosti koja nema alternativu.“

Istaknutim pojedincima i organizacijama uručene su povelje i zahvalnice za doprinos snaženju kulturne misije Prosvjete, a među dobitnicima je i beogradsko dopisništvo RTRS-a.

T. Vranješ