latinica  ћирилица
12/01/2018 |  17:08 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Izbori za predsjednika Češke počeli napadom aktivistkinje "Femena" na Zemana (VIDEO)

U Češkoj su popodne otvorena birališta na kojima danas i u subotu prijepodne osam miliona birača glasa da li će na čelu Češke i narednih pet godina ostati Miloš Zeman ili će odabrati promjenu i nekog od preostalih osam većinom proevropskijih nezavisnih kandidata, manje kontroverznih koji izazivaju manje podjele u društvu.
Napad na Miloša Zemana - Foto: AP
Napad na Miloša ZemanaFoto: AP

Češkog predsjednika Miloša Zemana danas je tokom prvog kruga izbora za predsjednika Češke umalo oborila Ukrajinka obnaženih grudi koja mu je prišla na biralištu u Pragu uzvikujući "Zeman Putinova drolja", a istu poruku ispisanu bijelom bojom na golim grudima pokazala je svima.

"Sekstremistička" aktivistkinja čekala je da Zeman dođe na biralište sakrivena među novinarima. Kada je predsjednik Češke prišao stolu i komisiji na biralištu da se legitimiše, hitro se provukla kroz obezbjeđenje, skinula košulju i pokazala poruku na golim grudima.

Iznenađenog predsjednika koji ima problema s hodanjem i ravnotežom zbog teške neuropatije u nogama, umalo je oborila, a na nju su se odmah bacili Zemanovi tjelohranitelji, oborili je na zemlju, uvili u ćebe i odveli, dok su dvojica tjelohranitelja izvela Zemana s birališta.

Aktivistkinje Femena preuzele su odgovornost za sekstremistički napad Ukrajinke Anželine Dijašove na Zemana i na svom sajtu objavile poruku Česima da "glasom za vječito pijanog Zemana daju glas njegovom makrou iz Kremlja, Vladimiru Putinu".

Izbori su počeli skandalom i sa lažnim vijestima na društvenim mrežama, ali i u nekim češkim gradovima, sa podjelom letaka sa uputstvom Zemanovim biračima, mahom biračima iz unutrašnjosti, starijim i nižeg obrazovanja, koji lako podležu lažnim vestima da u ovom prvom krugu ne glasaju za Zemana, jer on navodno prema izmjenama zakona od ove godine kao predsjednik automatski ulazi u drugi krug ili pak Zemanove birače upućuju da svoje glasove šalju direktno Predsjedničkoj kancelariji.

"To su apsolutno neistinite lažne informacije. Širenje tih lažnih vijesti istražuje policija kao pokušaj ometanja predsjedničkih izbora u skladu prema odredbama Krivičnog zakona", upozorio je birače ministar unutrašnjih poslova Lubomir Metnar.

Policija Moravsko-šlezijskog regiona na istoku Češke gdje su leci distribuirani apelovala je na građane da sve te slučajeve prijave policiji.

Na ove istorijski druge direktne izbore za predsjednika Češke svi kandidati su se prijavili kao nezavisni, međutim Zemana je podržao novi češki premijer, tajkun prehrambene i hemijske industrije Andrej Babiš, iako je prije pet godina pozivao da se glasa protiv Zemana, a podršku nekih partija opozicione desnice dobio je glavni Zemanov rival, profesor hemije, bivši dugogodišnji predsjednik Akademije nauka Češke Јirži Drahoš.

Zeman i Drahoš su prema predizbornim anketama raspoloženja birača favoriti da uđu u drugi krug izbora.

Јirži Drahoš (Foto: Michal Cizek/AFP via Getty Images)

Znatno manje šanse da se umiješaju u taj izborni duel imaju biznismen i pisac Mihal Horaček, diplomata vezan karijerno za pokojnog češkog predsjednika Vaclava Havela, bivši konzervativni češki premijer Mirek Topolanek, zapamćen po golišavim fotografijama koje su procurile sa žurki italijanskog tadašnjeg premijera Silvija Berslukonija, nekadašnji uspješni šef fabrike automobila Škoda Vratislav Kulhanek, predsjednik Asocijacije vojne industrije Јirži Hinek ili producent Petr Hanig i ljekar Marek Hilšer.

Analitičari procjenjuju da gotovo da nema nade da će Česi već u subotu uveče kada se objave rezultati prvog kruga saznati ime budućeg predsjednika već da će morati još jednom do birališta 26. i 27. januara.

I u drugom krugu izbora favorit je Miloš Zeman čija popularnost od izbijanja izbjegličke krize 2015. godine raste i učvrstila se na talasu straha prosječnog češkog gospodina Novaka da će mu Brisel i Evropska unija nametnuti mase muslimanskih imigranata i ugroziti bezbjednost i stil života češkog društva.

Zeman od izbijanja krize taj izbjeglički muslimanski bauk u Česima učvršćuje nebiranim riječima, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i lidera vladajućih poljskih konzervativaca Јaroslava Kačinjskog.

Izvor: Beta