latinica  ћирилица
12/01/2018 |  14:49 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Za sanaciju mosta Kralja Aleksandara Prvog Karađorđevića 1,2 miliona KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić razgovarala je danas sa gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, o sanaciji mosta Kralja Aleksandara Prvog Karađorđevića, koji povezuje grad Zvornik i Mali Zvornik u Republici Srbiji.
Srebrenka Golić i Zoran Stevanović - Foto: RTRS
Srebrenka Golić i Zoran StevanovićFoto: RTRS

Ovaj most je sagrađen 1929. godine, bio je srušen u drugom svjetskom ratu, a obnovljen 1946. godine. Most je pod zaštitom kao istorijski spomenik.

Pojekat sanacije mosta Kralja Aleksandara Prvog Karađorđevića će se finansirati u okviru realizacije infrastrukturnih projekata u jedinicama lokalne samouprave iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije. Za ovaj projektat odobreno je 600.000 evra.

Golićeva je podsjetila da, nakon obnove mosta 1946. godine, na ovom mostu nije bilo značajnijih radova, i da je, s obzirom na značaj koji ima, neophodno izvršiti temeljnu sanaciju i omogućiti nesmetano i bezbjedno korištenje ovog infrastrukturnog objekta.

Ona je rekla da će, u skladu sa dosadašnjom praksom kada su u pitanju međudržavni objekti, tražiti saglasnost od nadležnog ministarstva u Vladi Republike Srbije da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju sprovodi administrativni postupak na izdavanju odobrenja za građenje, i naglasila da je riječ o sanaciji veoma zahtjevnog objekta, čija dužina je oko 150, širina 7,20 metara, a raspon 208 metara.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović očekuje da će postupci za dobijanje građevinske dozvole biti završeni tokom marta, kako bi se blagovremeno sproveo tender za izbor izvođača, i već u maju započelo sa radovima na sanaciji.

Stevanović je podsjetio da je, prema Sporazumu o finansiranju projekta donatorskim sredstvima, krajnji rok za upotrebu odobrenih sredstava 31. decembar 2018. godine.

Sastanku su prisustvovale i predstavnice Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Simbolično, današnji sastanak je održan na isti dan kada je prije tačno 88 godina kralj Aleksandar Prvi Karađorđević svečano otvorio most koji je nazvan njegovim imenom.