latinica  ћирилица
12/01/2018 |  14:27 ⇒ 16:58 | Autor: RTRS

Čović: Specifična sezona, alarm je uvijek upaljen

Predsjednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović nije zabrinut što se crveno-bijeli trenutno nalaze na trećem mjestu u ABA ligi i poručuje da je alarm u klubu uvijek upaljen zbog svega što prati regionalno takmičenje.
Nebojša Čović - Foto: TANЈUG
Nebojša ČovićFoto: TANЈUG

Čović smatra da treba imati strpljenja za Zvezdu, koja je sa potpuno novim timom ušla u novu sezonu.

"Ova sezona je specifična u smislu da smo negdje u junu napravili velike promjene, 11 novih igrača i kompletno novi stručni štab sa pet ljudi... Kada izađemo na teren, to je 16 novih ljudi. I normalno je sve što se dogodilo, jer ne možete držati kontinuitet u nedogled. Sad smo ušli u novi ciklus. Ova dva poraza od Budućnosti me podsjećaju na onu sezonu kad smo imali dva poraza od Cedevite, Budućnost je bila prva, predviđali su nam svašta, ali je na kraju, koliko se sjećam, Crvena zvezda osvojila ligu", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, za klub bi bilo dobro da zauzme najbolju moguću poziciju koja daje prednost domaćeg terena za plej-of i još vjeruje da će se to dogoditi, jer ima još dosta da se igra.

"Naši ciljevi su da osvojimo regionalnu ligu i da na taj način potvrdimo ove tri prethodne sezone. Ponavljam, sezona je specifična i alarm jeste upaljen, iz više razloga, ali i zato jer je alarm uvijek upaljen kada igrate ABA ligu. Međutim, upaljen je i zbog svih inovacija koje smo napravili, ali i nekakvih propratnih pojava gdje ja, kao predsjedavajući ABA lige, ne mogu o njima direktno da diskutujem, ali time što ih spominjem želim da podsjetim na vremena kada sam o tome diskutovao".

Čović ističe da to što ne govori javno baš o svemu, radi zato što ima obavezu da štiti ligu.

"Ali to ne znači da ne vidim neke stvari oko sebe, da ne znam za neka pisma koja putuju sa juga na sjever, da ne čujem za pokušaje nametanja pritisaka, da ne vidim da se na nekim utakmicama delegira po principu “nacionalnog ključa”, iako ga nismo izglasali na skupštini u Zagrebu. Onima koji prate biće sve jasno", rekao je Čović i nastavio:

"Onima kojima nije jasno, da pojasnim makar malo. Borićemo se da se zaštitimo od takvih stvari, od ambijenta koji u sebi sadrže paranoične postavke, u smislu nekakvih zavjera. Princip mi je jasan, mnogi zaboravljaju da sam dugo u košarci. Tu imate i autoprojekcije, da pojedinci pripisuju drugima sve ono što bi oni da rade, ili već možda i rade? Sve se radi postepeno, tako da se izvrši pritisak i na menadžment lige i sudije. Sjeme takvog pristupa, ta škola je začeta u Beogradu, pa se sad sticajem okolnosti i angažovanjem pojedinih ljudi prenosi na sredine u kojima trenutno rade. I ne upozoravam da će se to raditi, to se već radi".

Kao predsjednik lige, Čović apeluje na sve klubove ABA i ABA druge lige, da učestvuju u uređenoj ligi, da ne nasjedaju na pritiske i ne učestvuju u pokušajima lobiranja, jer se u ABA ligi pravila znaju i troškovi su pokriveni za sve klubove.

"Sponzori koji su uložili veliki novac ne žele ligu u kojoj se ne znaju pravila i koja podsjeća na ABA ligu u organizaciji kompanije Sidro. Ponavljam, to što ne reagujem, ne znači da ne vidim. Mnogima ne prija uspjeh jednog kluba, što je takmičarski i u smislu ambicija razumljivo, ali neka se za to izbore na terenu, a ne po kabinetima, raznim restoranima, kafanama i pokušavaju da infiltriraju svoje “čauše” u organe regionalne lige i čak i na taj način utiču na rad lige i zastraše protivnike".

Kako navodi, protura se jedna opasna teza-navodno, šta će se dogoditi sa ligom i klubom čiji je predsjednik, ako Crvena zvezda ne bude prva?

"I u tom smislu već imamo ozbiljna lobiranja po raznim prostorima bivše SFRЈ. Evo odmah da kažem, ništa se neće dogoditi i ako ne budemo prvi, jer smo napravili sistem da traje, a i sjećam se vremena bahatosti i arogancije nekih u prošlosti, jer sada imamo i epilog i proizvod te bahatosti. Kako bih rekao - “sačuvaj me Bože arogancije velikih, ali i osjetljivosti malih na tu aroganciju velikih".

Prvi čovjek crveno-bijelih iskoristio je priliku da pozove navijače na utakmicu sa Cedevitom, kao i na sve preostale utakmice ABA i Evrolige.

"Potrebna nam je njihova pomoć, potrebno nam je da i javnost i navijači posmatraju kako se ponašaju određeni akteri da bi se obezbijedila maksimalna regularnost".

Čović ne krije da je veoma zadovoljan učinkom tima u Evroligi, ali da je ona opasna zbog dinamike takmičenja.

"Imali smo pakleni decembar sa 10 utakmica, u janauru 10, teško je izdržati taj ritam, sada Efes u Istanbulu, u nedjelju Cedevita u Beogradu, pa utorak Himki u Beogradu, četvrtak Makabi u Tel Avivu... To pomalo izlazi iz okvira gdje možete da kažete napravićemo dobru psihičku i fizičku pripremu. Nemate prosto vremena za to. Počeli smo od 1. oktobra i do kraja godine odigrali 29 utakmica, na tri dana, kada uzmete treninge, putovanja, to je veoma teško. Mi jesmo klub iz zemlje košarke, ali nemamo čarter. Žalgiris koji takođe dolazi iz zemlje košarke ga recimo ima, to je odličan primjer, što njima znatno pomaže. Bolje je napraviti dobar prevoz nego spavati po aerodromima šest-sedam sati. Nažalost, na aerodromima još nema sala za trening".

On smatra da je u takvoj situaciji najvažnije biti pravi kada se bori za trofeje.

"Nelogično je očekivati da jedna ekipa u bilo kom sportu bude u formi cijele sezone. Nivo forme mora da se tempira za februar za Kup Koraća, pa za april za ABA ligu, pa poslije našu ligu kada se odlučuje o trofejima. Važne su naravno i ove ostale utakmice, kada se zauzimaju pozicije, ali trofeji su prioritet".

Upravo zato, Čović naglašava značaj Evrolige.

"Ne opterećujemo se Evroligom, ali te utakmicu su značajne jer se na njima podiže nivo kvaliteta tima, igrači brže sazrijevaju, dobijate kompaktnost i homogenost, stabiluzuje se ekipa. Priznaćete, ako Zvezda ima 30 jakih utakmica u Evroligi ona tako koriguje svoj način igre, pa kad izađete na utakmicu u ABA ligi rijetko koji tim to može da prati. To je prednost, a nedostatak je, sem napornih putovanja, taj psihološki momenat gdje poslije Reala ideš recimo na neko manje gostovanje i nije lako motivisati tim. To nam je sve poznato i borimo se sa tim nekoliko sezona".

Nezaobilazna tima, bez dileme, je i Fajnal-for u Beogradu.

"Sigurno znam da će doći maj 2018. i da će u maju sigurno biti Fajnal-for u Beogradu i sigurno u Areni. Uopšte ne znam koja će četiri tima biti. Želje uvijek postoje, ali treba da budemo realni. Zvezda je već pokazala da je čudo u proteklim sezonama, pa i ovoj, ako neko misli da je lako dobiti Real, Valensiju ili Armani na strani on se grdno vara. Neke stvari je objasnio prošle nedjelje i Šarunas Јasikevičijus, pa nemam šta da dodam na tu temu, kada vam i neko ko dolazi iz Litvanije i ko je bio veliko ime svjetske košarke oda takvo priznanje. Ne želimo da se opterećujemo ni ulaskom među četiri, ni među osam. Ali, to ne znači da na svakoj utakmici nećemo ići na pobjedu, hoćemo u svakoj. Ako dođemo do toga super, ako ne dođemo, jednog dana ćemo doći", zaključio je Čović.

Izvor: RTS