latinica  ћирилица
12/01/2018 |  12:38 | Autor: RTRS

Јunker u Bugarskoj: I naš prioritet je Zapadni Balkan

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker poručio je danas da je bugarski prioritet - Zapadni Balkan - takođe prioritet Evropske unije.
Žan Klod Јunker - Foto: AFP
Žan Klod ЈunkerFoto: AFP

"Vaš prioritet - Zapadni Balkan, je i naš prioritet", naglasio je Јunker prilikom posjete Sofiji gdje je razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

U narednih šest mjeseci Bugarska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

Borisov i Јunker, kako se navodi, očekuju poboljšanje dijaloga sa državama susjedima Evropske unije.

Bugarski premijer je primijetio da je tokom 10-godišnjeg članstva u bloku Bugarska stekla iskustvo u suočavanju sa nizom raznovrsnih kriza kroz koje je Unija prošla, kao i da će ostati aktivno uključena u pregovore o njenoj budućnosti.

"Imamo veliku odgovost u narednih šest mjeseci, ali ćemo ostati pouzdan partner u potrazi za sporazumima po pitanju najvažnijih tema zajednice. Pripisujemo izuzetnu važnost jačanju jedinstva EU", naglasio je predsjednik bugarske vlade.

Oni su, kako je saopšteno iz vlade Bugarske, razgovarali o partnerstvu sa Evropskom komisijom tokom bugarskog predsjedavanja (od januara do juna 2018), naglasivši da su preduslov za napredak u najvažnijim pitanjima povjerenje i saradnja među članovima kabineta koji će predsedavati Evropskim savjetom.

Izvor: Tanjug