latinica  ћирилица
11/01/2018 |  19:24 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Opština Modriča poljoprivrednicima isplatila 100.000 KM podsticaja (VIDEO)

Iz budžeta opštine Modriča isplaćeno je oko 100.000 maraka podsticaja poljoprivrednim proizvođačima. Pravo na ova sredstva u prošloj godini ostvarilo je 100 gazdinstava.
Modriča - poljoprivreda - Foto: RTRS
Modriča - poljoprivredaFoto: RTRS

Kosta Bradašević iz Miloševca bavi se povrtarstvom. Na oko 40 dunuma zasijao je kupus, papriku, crni luk, karfiol i patlidžan. Zahvaljujući novoj mjeri, proizvodnja povrća na otvorenom polju, ostvario je pravo na podsticaj za sjetvu.

"Kad bi nastavili ovako, dobro bi nam došlo. Ogromna sredstva trošimo za navodnjavanje. Ovim podsticajima bi mogli makar pokriti troškove navodnjavanja na godišnjem nivou, što se tiče podsticaja", kaže Bradašević.

Јovo Stević, baveći se uzgojem krupne stoke, izdržava osmoročlanu porodicu. Ima 60 grla, od čega je 30 muznih, a mjesečno preda oko 13.000 litara mlijeka.

"Ove godine ću pokriti pola troškova za vađenje krvi kravama, tako da bi bez njihove pomoći bilo teško. Odmah smo prišli u nabavku hrane, sijena, žitarica i svega“, ističe Stević.

Opština Modriča bilježi povećanje proizvodnje mlijeka. U prošloj godini proizvedeno je 4,5 litara, čak milion i po više nego lani, po osnovu čega je ostvarena premija od oko 850.000 maraka. Svake godine zasije se oko 14.500 hektara obradivog zemljišta.

Mladen Krekić, načelnik Modriče, kažeda je jako bitno što su podsticaji dijeljeni u različitim oblastima. "Negde oko 100 hiljada maraka smo sad uplatili pred Novu godinu“.

Zbog sušnog perioda, poljoprivrednici nisu zadovoljni saldom na kraju godine. Iz opštine je stiglo obećanje - nastojaće da im pomognu nabavkom opreme za navodnjavanje kroz traženje donatorskih sredstava.

Agencija za agrarna plaćanja raspisala je javni poziv za odobravanje sredstava, koji je otvoren do 27. januara.