latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:18 ⇒ 12/01/2018 | 07:53 | Autor: RTRS

Ordenom odlikovan, uprkos invaliditetu, ne odustaje od dobrovoljnog darovanja krvi (VIDEO)

Povodom Dana Republike, predsjednik Srpske, Milorad Dodik odlikovao je Medaljom zasluga za narod za zasluge u oblasti humanitarnog rada, Prijedorčanina Leonarda Ivaniševića, višestrukog dobrovoljnog davaoca krvi. Humanost ovog Prijedorčanina utoliko je veća ako se zna da je riječ o invalidnom licu koje je krv darovalo čak 184 puta.
Leonardo Ivanišević - Foto: RTRS
Leonardo IvaniševićFoto: RTRS

Veliki čovjek. Ukratko, to je Leonardo Ivanišević, najhumaniji prijedorski dobrovoljni davalac krvi. Meningitis u djetinjstvu ostavio je posljedice na njegovoj lijevoj ruci i nozi, ali je on već sa osamnaest počeo da radi u prijedorskom rudniku, ravnopravno sa svima.

"Јa se ne osjećam kao invalid. Јa sam kao i ostali. I ne priznajem da sam invalid. Meni su govorili da idem u invalidsku penziju. Јa im rekoh, ne", priča ovaj humani čovjek.

Prvi put je darovao krv prije više od četiri decenije na radnoj akciji.

"Kolega koji je bio u susjednoj baraci, skočio je i povrijedio se i trebalo je dati krv, ali se niko nije odazvao. Јa sam odmah pritekao u pomoć, odvezli su me u bolnicu, dao sam krv i od tada četiri puta godišnje davujem krv", kaže Ivanišević.

Od tada pa do danas darovao je krv 184 puta. I uvijek samo iz desne ruke, jer lijeva nije zdrava. Kaže, spasio je dvadesetak ljudi. Zbog velike humanosti, predsjednik Srpske ga je, povodom Dana Republike, odlikovao Medaljom zasluga za narod.

Leonardo ističe da je najveseliji kada može nekome pomoći, da  što manje ljudi, kako kaže, bude bolesno. Iako u penziji, on planinari i vozi bicikl. Kaže, zdravo se hrani i zdravo živi-nikada nije popio nikakav lijek ili tabletu, a brige liječi smijehom.

Kaže, darivaće krv dok ga god bude služilo zdravlje. Nije važna ni vjera ni nacija, već da pomoć stigne na vrijeme i da čovjek čovjeku bude prijatelj.