latinica  ћирилица
11/01/2018 |  16:20 ⇒ 17:07 | Autor: RTRS

Јanša vratio pare Dijani Đurđić iz Prijedora

Slovenačka demokratska stranka, na čijem čelu se nalazi Јanez Јanša, vratila je 150.000 evra koje je uplatila Dijana Đuđić iz Prijedora.
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs) -
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs)


Ovo je Јanšina stranka objavila na tviteru, dodavši kako je ugovor o uzimanju kredita od Đuđićeve, uz kamatu od dva odsto, raskinut, te da će platiti kaznu koja joj bude određena. Ugovorom je bilo predviđeno da Đuđićeva isplati ukupno 450.000 evra u tri rate.

Mediji u Sloveniji navode da je neuobičajeno da se domaće političke stranke za kredite kojima će finansirati kampanju obraćaju stranim privatnim licima i preduzetnicima, a ne domaćim bankama i donatorima. U nekim medijima su se pojavile i sumnje da se radi o pranju novca ili kršenju zakona o finansiranju političkih stranaka, koji ograničava apsolutne iznose kojima se stranke mogu zadužiti.

Đuđićeva navodno ima firmu u malom slovenačkom mestu Spodnje Hoče, sa oko 2.000 stanovnika. Mediji nagađaju da je poznanica poreskog maga Roka Snežiča, iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao. Međutim, "isplivali" su dokazi da su putovali više puta u BiH, prvi put u aprilu 2017, potom krajem septembra i početkom decembra, piše Blic.

Izvor: Blic