latinica  ћирилица
11/01/2018 |  13:30 | Autor: RTRS

Ukinuta presuda u osuđujućem dijelu Ostoji Stanišiću

Sud BiH uvažio je žalbu branioca i ukinuo presudu u osuđujućem dijelu Ostoji Stanišiću koji je prvostepenom presudom Suda BiH od 31. marta prošle godine proglašen krivim za krivično djelo ratni zločin, te osuđen na 11 godina zatvora.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Određeno je i održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, a žalbu Tužilaštva BiH, u pogledu oslobađajućeg dijela, Sud je odbio kao neosnovanu, te potvrdio presudu u tom dijelu.

Istom presudom, optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od 21. juna 2012. godine do 12. aprila 2013. godine, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi Marko Milošević oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo genocid.

Protiv presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH, i to na oslobađajući dio presude zbog povrede odredaba krivičnog postupka, te zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da Apelaciono vijeće usvoji žalbu i ukine presudu u ovom dijelu, te odredi održavanje glavnog pretresa.

Stanišićev branilac žalio se zbog povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o krivično-pravnoj sankciji, sa prijedlogom da se prvostepena presuda preinači i optuženog oslobodi optužbe, ili da se pobijana presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva dostavili su branioci Stanišića i Miloševića. Tužilaštvo je dostavilo odgovor na izjavljenu žalbu branioca Stanišića, kao i odgovor na žalbu samog optuženog, kojim se predlaže da se žalba suprotne strane odbije kao neosnovana.

Sud BiH je 31. marta prošle godine proglasio Stanišića krivim za pomaganje zločina počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Marko Milošević oslobođen krivice.

Izvor: SRNA