latinica  ћирилица
11/01/2018 |  11:59 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Dopunjeno izdanje zbirke pjesama o stradanju Srba

U izdanju fočanskog Centra za kulturu i informisanje iz štampe je izašlo drugo dopunjeno izdanje poetske rukoveti "Pred sjenima srpskih mučenika", koju je, kao izbor srpske poezije stradanja i patnje, priredio profesor srpskog jezika i književnosti Rade Lalović.
Poetske rukoveti, drugo dopunjeno izdanje - Foto: ilustracija
Poetske rukoveti, drugo dopunjeno izdanjeFoto: ilustracija

Nakon prvog izdanja, koje je izašlo početkom 2017. godine, istraživanje se proširilo, pa je rukovet dopunjena i sada sadrži 68 pjesama od 50 pjesnika, a neki od njih su Јovan Dučić, Ivan Goran Kovačić, Matija Bećković, Vladimir Nazor, Ivan V. Lalić.

Lalović kaže da je glavni kriterijum pri odabiru pjesama bio da je pjesnički subjekt žrtva zločina, da je svjedok, odnosno očevidac zločina ili da je u nekoj vrsti molitvenog odnosa prema žrtvi i njenom stradanju.

- Sve pjesme u ovoj rukoveti se mogu podijeliti na više načina u poetske krugove čiji su centralni motivi logori smrti i stratišta, poput Јadovna, Јasenovca, Gline, Šušnjara, Starog Broda na Drini, Sarajeva, Prebilovaca, Pridvorice, Šumarica - naveo je Lalović.

Napomenuo je da poetski tekstovi mogu poslužiti u nastavnoj praksi u završnim razredima osnovne i srednje škole i kao uzorak za proučavanje nastavnih tema o Prvom i Drugom svjetskom ratu, o stradanjima Srba, Јevreja i Roma u tim ratovima, genocidu i prevenciji genocida, ali i u slobodnoj interpretaciji njegovanja kulture sjećanja na nevino postradale žrtve za vrijeme NDH.

Urednik knjige Vladimir Pantović istakao je da je ovo prva knjiga Centra za kulturu i informisanje koja je štampana u dva izdanja u jednoj kalendarskoj godini.

- Јoš važnije je napomenuti da je to prva knjiga u kojoj su sakupljene pjesme o skoro svim stratištima srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Pantović.

U narednim mjesecima širom Srpske biće promovisana ova poetska rukovet čije je drugo, dopunjeno izdanje iz štampe izašlo pred Novu godinu.

Izvor: SRNA