latinica  ћирилица
11/01/2018 |  10:28 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

"Kod prijateljstva" za očuvanje porodičnih i duhovnih vrijednosti

Ako u Rusiji i Republici Srpskoj budemo učili djecu duhovnim vrijednostima, važnosti porodice, privlačili ih Bogu, čak i ako nekada u životu budu zalutala - ona će znati gdje da se vrate, kaže Nadežda Žerebilo, režiser dokumentarnog filma o životu mladih pokoljenja Rusije i Srpske "Kod prijateljstva".
Film "Kod prijateljstva" - Foto: SRNA
Film "Kod prijateljstva"Foto: SRNA

Djeca koja su učestvovala u snimanju dokumentarnog filma "Kod prijateljstva", po petoro iz Bijeljine i ruskog grada Azova, iz ovog projekta izašla su promijenjena, proširila su vidike, saznala mnogo više o kulturi, tradiciji i istoriji svoje i zemlje svojih vršnjaka.

- Kada snimaš, ne vidiš sve, tek kada smo montirali shvatili smo koliko su djeca dublje osjećala sve ono što se dešavalo. Mislili smo da to tek olako shvataju - bazen, igranje, a oni su u stvari sve to mnogo dublje osjećali - navodi režiserka filma Nadežda Žerebilo.

Istakla je da su ruski gledaoci nakon premijere filma govorili da su osjetili njegovu iskrenost, te napomenula da je sve snimano spontano, da djeci nije ništa nametano, a ona su mnogo zapitkivala, zbog čega su mnogo toga i naučila.

Govoreći o snimanju filma tokom jula prošle godine u Srpskoj, a odmah potom u avgustu u Rusiji, precizirala je da je problem bila velika vrućina, te ocjenjuje da je najteže bilo snimatelju Antonu Babiču, zbog težine opreme koju je nosio sve vrijeme.

Ruski učesnici su tokom snimanja filma u Republici Srpskoj vidjeli kako se peče rakija, što im je bilo veoma interesantno jer tome nisu ranije prisustvovali.

- Јedna baka Živka govori najvažnije riječi koje su zabilježene u filmu, a koje može reći svaka baka i majka:"Zašto podizati djecu, jagode, tako lijepe, zašto, da bi ih poslali u rat?!" U tom trenutku treba vidjeti oči te bake - ističe Žerebilova.

Ekipa je na kraju snimanja imala 80 časova materijala, pa je u montaži bilo jako teško odlučiti šta da se izbaci, ali na kraju film je je sveden sat i po vremena.

Rukovodioci projekta saglasni su da nema razlike među djecom u Republici Srpskoj i Rusiji, kao i da su se djeca na pozitivan način promijenila tokom snimanja ovog filma. Djeca su se mnogo zbližila i stalno kontaktiraju jedni druge preko interneta.

Žerebilova napominje da se sada u ruske domove u Azovu uselio miris srpske kafe, srpskog čaja, ukus srpske vode, a među ruskim ikonama su i srpske.

- Ako u Rusiji i Republici Srpskoj budemo djecu privlačili Bogu, čak i ako nekada u životu budu zalutala, kada im postane teško - ona će znati gdje da se vrate - ističe Žerebilova.

Ona vjeruje da su učesnici projekta uspjeli da nađu zajednički kod prijateljstva, jer su u planu novi projekti.

Nadežda Žerebilo, koja rukovodi ruskim omladinskim teatrom, napominje da u Bijeljini postoji divan lutkarski festival, te da je u planu novi projekat pod nazivom "Klub dječije diplomatije", sa kojim će konkurisati u februaru u Rusiji.

Taj projekat podrazumijeva zajedničku lutkarsku predstavu na internetu, koju bi predstavili i na sveruskom festivalu. Takođe, cilj je da se prošire granice i da se napravi međunarodni lutkarski festival, koji može biti održan i u Bijeljini.

U planu je projekat pod nazivom "Ne osvrći se", dokumentarni film o ljudima koji su preživjeli teška iskušenja u životu, ali se nisu predali, već su krenuli dalje, jer ih je to učinilo jačim.

Doktor Natalija Besmjertnaja, čija je kćerka Marija bila jedan od učesnika projekta "Kod prijateljstva", ističe da je na nju najveći utisak ostavila bliskost i srodnost srpske i ruske duše i to što su svi od prvog minuta imali osjećaj kao da se odavno poznaju i da su najrođeniji.

- Može biti da je to negdje u genetskom kodu - kaže Besmjertnaja.

Ona navodi da je još od raspada SSSR-a u Rusiji veliki uticaj američke kulture na djecu i da počinje da se gubi osjećaj za porodicu, koja je veoma značajna kod Rusa i Srba. Velika je važnost porodice, ta hijerarhija - otac, majka, djeca - to što mnogi imaju više djece, navodi ona.

Rukovodilac projekta "Kod prijateljstva" i snimatelj istoimenog filma Anton Babič kaže da mu je snimanje bilo veoma interesantno, da mu nije smetala čak ni vrućina. Kada počneš da snimaš, sve postaje lako, naglašava Babič.

Film "Kod prijateljstva" će, nakon Bijeljine, biti prikazan u Palama, zatim u Srbiji, u Kikindi i Beogradu, a nastavlja se i prikazivanje u Rusiji, gdje su premijere već održane u gradovima Azov i Armavir.

Izvor: SRNA