latinica  ћирилица
10/01/2018 |  08:58 | Autor: RTRS

Zašto bi trebalo svake godine da se vakcinišemo protiv gripa?

Postoji dobar razlog zašto bi svake godine trebalo da se vakcinišemo protiv gripa. Naime, svaka nova vakcina smanjuje rizik od komplikacija izazvanih gripom, pokazali su rezultati španske studije.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Rezultati studije Instituta za javno zdravlje u Pamploni, koja je obuhvatila 65 ljudi, pokazali su da su oni koji su se vakcinisali svake godine imali dvostruko veće šanse da preventivno djeluju na komplikacije koje bi grip mogao da izazove.

“Pacijenti koji su se vakcinisali automatski su spriječili nekoliko ozbiljnih i fatalnih infekcija koje izaziva grip, za razilku od pacijenata koji to nisu učinili ili to ne čine redovno“, pišu doktor Icijar Kasado i doktor Hesus Kastilja u svojoj studiji.

Doktor Dejvid Topam sa Univerziteta u Ročesteru podržava studiju objavljenu u magazinu "Canadian Medical Association", navodeći da se od gripa razboljevamo u prosjeku na tri do pet godina.

“Vaš organizam ima vremena da oslabi. Vakcinisanje svake godine jača vaš imunološki sistem“, kaže on, i objašnjava da svaka vakcina stimuliše produkciju antitela i T-ćelija (tip limfocita) kako bi se organizam bolje branio od infekcije.

Redovna vakcinacija takođe podstiče proizvodnju T-ćelija.

Izvor: B92