latinica  ћирилица
08/01/2018 |  12:25 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Nafta i početkom 2018. sve skuplja

Na svjetskim tržištima cijene nafte u prvoj sedmici nove godine porasle su za više od 1,5 odsto, nastavljajući prošlogodišnji uzlazni trend, što je posljedica velikih hladnoća u SAD, rasta svjetske ekonomije i nemira u Iranu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla za 1,5 odsto, na 67,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 1,7 odsto, na 61,45 dolara.

Tako je nastavljen rast cijena nafte, nakon što je lani na londonskom tržištu poskupila oko 17 odsto i dostigla najviši nivo u 2,5 godine.

Antivladini protesti u Iranu, trećem po veličini proizvođaču u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEK), jedan su od razloga rasta cijena nafte, jer im je pridodana premija za geopolitički rizik, iako neredi do sada nisu uticali na iransku proizvodnju niti na izvoz nafte, kažu analitičari.

- Hladnoća u SAD i geopolitički faktor više su nego dovoljna podrška cijenama - kaže analitičar Olivije DŽejkob.

Ekstremno niske temperature u SAD podstakle su kratkoročnu potražnju, naročito za lož uljem.

Analitičari bečkog ЈBC Energija smatraju da su cijene nafte pretjerano reagovale na nerede u Iranu, ali smatraju da snabdijevanju iz te zemlje prijete druge potencijalne opasnosti.

Ako ostavimo po strani aktuelni fokus na ulične nemire, još uvijek je aktuelna mogućnost uvođenja američkih sankcija prema iranskoj naftnoj industriji, upozoravaju ovi analitičari.

Cijene nafte najveću podršku dobivaju od smanjene proizvodnje OPEK i Rusije, za 1,8 miliona barela dnevno, još od januara prošle godine, a to će potrajati do kraja septembra ove godine.

Podršku pruža i jak privredni rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi trebalo podstaći jaču potražnju za crnim zlatom.

S druge strane, značajan uspon cijena sprečavaju procjene da će proizvodnja nafte u SAD nastaviti rasti i uskoro prekoračiti nivo od 10 miliona barela dnevno. Tako bi se približila nivou proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

Izvor: Agencije