latinica  ћирилица
08/01/2018 |  08:52 ⇒ 08:56 | Autor: RTRS

Od februara stižu radničke kartice

Fotografija, podaci o radniku i poslodavcu – sve to nalaziće se na identifikacionoj kartici koju će nositi svaki radnik u Srpskoj, poručuju iz Ministarstva finansija.
Radnici - Foto: RTRS
RadniciFoto: RTRS

Pravilnik o "radničkim karticama" zaživjeće u februaru, ali se još tačno ne zna kada će početi njihovo izdavanje. U Vladi objašnjavaju da im je namjera bila suzbijanje sive ekonomije. Prema nekim procjenama Zavoda za zapošljavanje, u Srpskoj više od 60 hiljada ljudi radi na crno, ali, ipak, zvaničnih podataka nema.

"Da kod kontrole zaposlenosti radnika, prijave radnika, plaćanje obaveza se tom karticom pokaže. Ta kartica će biti garancija da poslodavac ima uredno prijavljenog radnika i da uredno plaća doprinose državi i za zdravstvo i za socijalno", rekao je ministar rada i boračko–invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

U izmjenama Zakona o poreskom postupku, ipak, postoje izuzeci. Upravo za radnike na probnom radu kraćem od 15 dana i one koji rade privremene ili povremene poslove, Poreska uprava neće izdavati kartice. Baš su se na te odredbe žalili poslodavci koji uredno plaćaju poreze i doprinose za svoje radnike. Kažu, Vlada time ništa neće postići. Vjeruju da bi redovne inspekcijske kontrole i lična karta bili sasvim dovoljni da se stane ukraj nelojalnoj konkurenciji. Ako se kartice budu uvodile, imaju nekoliko prijedloga za ministra finansija.

"Da vi kao poslodavac unaprijed uplatite iznos poreza i doprinosa za to vrijeme koje radnik treba provesti i da upišete njegovo ime i datum važenja kartice, tako da bi ustvari pojednostavili proceduru", istakao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Iz Ministarstva finansija odgovaraju da su dobili dosta sugestija od poslodavaca. Ipak, poručuju da postoji više "za", nego "protiv" kartica, bar što se njih tiče.

"Omogućiće vama i svima zaposlenima da kontrolišete da li su vaši porezi i doprinosi plaćeni, da li ste uredno prijavljeni i tome slično. Postoji malo podijeljeno mišljenje oko tih identifikacionih kartica", kazao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Iz Poreske uprave poručuju da se neće oglašavati dok ne dobiju pravilnik, jer će, kažu, raditi na osnovu njegovih odredbi. Plan je da prve kartice za 257 hiljada radnika ne finansiraju poslodavci, već Poreska uprava.

Izvor: Agencije