latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:11 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Akcize ponovo usijale poslaničke klupe u Parlamentu BiH- većina i dalje upitna! (VIDEO)

Poslaničke klupe u Sarajevu nije usijala samo Bosićeva deklaracija, već i set zakona o akcizama, koji je po peti put upućen u parlamentarnu proceduru. SDS i opozicione stranke iz Federacije zahtjevali su da se ova tačka skine sa dnevnog reda, koji je usvojio Kolegijum Predstavničkog doma.
Sarajevo - Parlament BiH - Foto: RTRS
Sarajevo - Parlament BiHFoto: RTRS

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da objedini raspravu o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku modifikovanog seta zakona o akcizama, nakon čega je Klub poslanika SDP-a BiH zatražio novu polučasovnu pauzu.

U jednoj od niza pauza večerašnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine BiH pet članova Komisije za finansije i budžet ovog doma održali su sjednicu na kojoj su razmatrali po skraćenom postupku set zakona o akcizama za koji su dali negativno mišljenje.

"Komisija za finansije i budžet sa pet glasova upravo je oborila Zakon o akcizama čiji je predlagač Savjet ministara. Sad je jasna muljaža sa hitnom procedurom", objavila je na svom "Tviter" profilu član Komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Osim Pandurevićeve, sjednici Komisije prisustvovali su i Damir Bećirović /DF/, Nenad Lalić /SDS/, Јasmin Emrić /A-SDA/ i Salko Sokolović /Nezavisni blok/.

Oni su prethodno tražili sazivanje sjednice Komisije, ali je njen predsjedavajući Predrag Kožul iz HDZ-a BiH odbio taj zahtjev, pa je sjednicu sazvao i njom predsjedavao Kožulov zamjenik Sokolović.

Svih pet članova Komisije u raspravi o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma, na kojem se nalazi zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri seta zakona o akcizama, iznijeli su protivljenje ovom zahtjevu.

Kako bi spriječili i samu raspravu o akcizama, na svakih pola sata ove partije, tražile su pauzu.

Kako se modifikovani set zakona o akcizama našao na dnevnom redu, da li je predlagač Savjet ministara ili Dom naroda – pitanja su kojima su protivnici ovih zakonskih rješenja podgrijali atmosferu navodeći kako je predlagač zapravo specijalni predstavnik EU Lars Gunar Vigemark koji je kolačima lobirao za usvajanje zakona.

"Evropska banka ima višak para. Vigemark se bori za njihove interese", rekla je poslanik SDS-a u PD PS BiH Aleksandra Pandurević.

Na traženje da se ovaj set skine sa dnevnog redu, dobili su odgovor da je dnevni red utvrđen na proširenom kolegijumu i da bi njegovo skidanje bilo suprotno poslovniku.

"To su obavezne tačke, ne mogu se skinuti", smatra poslanik SDA u PD PS BiH Šefik DŽaferović.

"Oni koji su za poskupljenje provode silu. Ukrali su proceduru, zakone, demokratiju", naveo je poslanik SDP-a u PD PS BiH Saša Magazinović.

Prestanite da nas maltretirate, bila je poruka SNSD-ovog Staše Košarca. Ističe da se raspravom o tome kako je set zakona došao u proceduru želi manipulisati medijskim prostorom.

"Tenzije dižu oni koji osporavaju zakone, a obećali su to Briselu gdje su predstavljali vlast", istakao je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Staša Košarac.

Od ranije je vidljivo da nema većine, ali danas je postalo jasno da je nema ni Kolegijum Predstavničkog doma, kaže Košarac dodajući da bi podnijeli ostavke da ima političke korektnosti i odgovornosti.

Izvor: RTRS/SRNA