latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:08 ⇒ 15/12/2017 | 09:24 | Autor: RTRS

SNSD i HDZ BiH dogovorili usaglašavanje stavova na svim nivoima u BiH (VIDEO)

Delegacije SNSD-a i HDZ-BiH, predvođene liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem dogovorile su da na svim nivoima u BiH još snažnije usaglašavaju stavove o svim bitnim pitanjima jer je, kako su rekli dovoljno krize u zemlji.
SNSD i HDZ - sastanak (arhiv) - Foto: RTRS
SNSD i HDZ - sastanak (arhiv)Foto: RTRS

Јedinstvena podrška HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona, koji će osigurati konstitutivnim narodima da sami biraju legitimnu vlast, što je interes i Srba u Federaciji. Posvećenost problemu Ustavnog suda BiH, kojem ne trebaju strane sudije kao dodatni generatori krize u BiH. Evropske integracije kroz puno poštovanje mehanizma koordinacije. Sve su ovo usaglašena pitanja, dvije partije.

"Mi želimo da izgradimo odnose koji će jasno dati do znanja da ove dvije partije su nezaobilauzni kao predstavnici izabrani od naroda i u budućim procesima u BiH i nakon budućih izbora", poručio je Dodik.

A tamo gdje različiti stavovi političkih partnera i postoje - poput NATO integracija, oni će biti uzajamno poštovani. I niko neće onom drugom nametati rješenja, već ih zajedno tražiti. Dva lidera su odlučna da eliminišu i sporadične raskole kakav je bio i onaj oko popisa stanovništva.

"Dogovorili smo se da na svim nivoima gdje do sada i nismo bili formalno zajedno u razini pozicije usaglašavamo svoje stajalište da bi izbjegli bilo kakvu novu krizu jer dovoljno je krize u BiH", dodao je Čović.

Sve špekulativne namjere i pokušaji nametanja rješenja koji nisu interes svih u BiH, dogovoreno je, dvije partije zajednički će stopirati. I u svojim namjerama tražiti trećeg konstruktivnog sagovornika, zaključeno je tokom posljednjeg susreta stranačkih delegacija. Posljednjeg u ovoj kalendarskoj godini.