latinica  ћирилица
14/12/2017 |  19:04 ⇒ 15/12/2017 | 08:56 | Autor: RTRS

Usvojena Bosićeva deklaracija o autoputu Sarajevo- Beograd! (VIDEO)

Predstavnički dom BiH usvojio je Deklaraciju o auto-putu Beograd- Sarajevo, koju je predložio Mladen Bosić. Njom je utvrđeno da trasa kroz BiH ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine. To je izazvalo brojna reagovanja iz Srpske. Posebno interesanto je da Bosić za trasu nije dobio podršku ni u matičnoj stranci!
PD PS BiH - Foto: RTRS
PD PS BiHFoto: RTRS

Deklaracija radi deklaracije – tako bi se mogao opisati dokument o trasi auto-puta Beograd – Sarajevo koju je danas usvojio Parlament BiH, jer, prema svemu sudeći, ona neće proizvesti nikakav efekat. Njen predlagač, Mladen Bosić, ipak, zadovoljan ishodom glasanja.

"Јedini kriterijum koji može da važi jesta da on zadovoljava najveći broj građana oba entiteta i BiH", rekao je zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH Mladen Bosić.

Da ni u SDS ne podržavaju Bosićevu deklaraciju, jasno je bilo kada ni Aleksandra Pandurević nije željela da glasa za nju, a, prema nezvaničnim informacijama, Bosić za ovu ideju nije dobio podršku ni od stranačkog šefa, Vukote Govedarice. 

Ovom deklaracijom, Bosić je nastavio da nipodaštava institucije Republike Srpske, poručio je SNSD-ov Staša Košarac.

"Naš je stav da Predstavnički dom potpuno neosnovano donosi deklaraciju o toj trasi iz jednog prostog razloga što do sada u praksi nikada Predstavnički dom nije donosio deklaracije o infrastrukturi", dodao je Košarac.

Iako resorni ministar u Savjetu ministara diplomatski nije želio da komentariše samu deklaraciju, poručio je da ona ne može obavezivati nikoga prilikom donošenja odluke. 

"Iskreno, ja ću ipak čekati da se odluka o tom pitanju donese kada sjednu svi predstavnici i entiteta i države", izjavio je ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Јusko.

Ovakva deklaracija suprtona je interesima Srpske i odlukama Vlade, rekao je predsjednik Milorad Dodik, dodavši da je riječ o realizaciji bošnjačkog cilja da se Brčko poveže sa Sarajevom. Srpska, kaže Dodik, u svojim planovima već ima trasu prema Srbiji preko Brčkog i Bijeljine. 

"Ne vidim potrebu za tim i odbacujem bilo kakvu saglasnost koju bi Republika Srpska dala. Ostajemo na trasi Višegrad-Rogatica-Sokolac-Pale-Istočno Sarajevo-Sarajevo i taj stav se neće mijenjati i nećemo dati saglasnost", naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U ministastvu saobraćaja i veza Republike Srpske Bosićevu deklaraciju vide kao pokušaj prikupljanja političkih poena i to od strane onih koji su protiv razvijanja mreže auto-puteva i protiv usvajanja Zakona o akzicama.

 "Mi imamo svoja strateška dokumenta koja su definisala odrđene trase i određene prioritete. Takvi su prostorni plan Republike Srpske, strategija transporta Republike Srpske, takva je Strategija na nivou BiH koja definiše određene pravce", naveo je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Načelnici opština iz Srpske, kroz koje je predviđena trasa preko Višegrada ka Vardištu, jednoglasno su protiv Bosićevog prijedloga.

"Taj put nam je prijeko potreban i mi svi moramo da udružimo snage, kao što smo do sada radili da bi se taj put u narednom periodu izgradio", istakao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

"SDS podržava dokumente koje je usvojila Republika Srpska. Organi stranke stoje iz toga jer to nisu odluke Deklaracije", dodao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Deklaracija će, prema svemu sudeći, ostati mrtvo slovo na papiru, jer će konačnu odluku o trasi donijeti organi Republike Srpske, u čijoj je to i nadležnosti. A strateteški interes Srpske je poznat – auto put preko istoka republike do Srbije.