latinica  ћирилица
14/12/2017 |  18:58 ⇒ 15/12/2017 | 19:35 | Autor: RTRS

Otvoren rekonstruisani tunel Kalovita brda (FOTO/VIDEO)

Ponovo je u funkciji tunel Kalovita brda u Palama. Svečano su ga otvorili predsjednik Republike Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, direktor Puteva i načelnik Pala.
Otvaranje tunela - Foto: RTRS
Otvaranje tunelaFoto: RTRS

U obnovu tunela dugog 201 metar, uloženo je više od milion i po maraka, a radovi završeni prije roka.

Od sada automobili mogu ponovo da prolaze kroz Paljansku kapiju. U tunelu Kalovita brda rekontruisana je unutrašnja obloga tunela, asfalt, trotoari i rasvjeta. Iz Puteva Srpske poručuju da su gotovo svi radovi završeni. Ostalo je još da ugrade nadzorne kamere i obezbijede internet vezu u tunelu. 

"Bitno je da saobraćaj bude pušten danas zbog početka zimske turističke sezone na Јahorini. Vrijednost radova je 1.560.000 KM, a 22 dana prije roka otvorili smo tunel za saobraćaj", rekao je v.d. direktora Puteva Republike Srpske Nenad Nešić.

Otvaranje tunela

Iz opštine poručuju da je uz podršku Vlade Srpske u Palama započet veliki investiocioni ciklus. 

"Osim tunela, imamo i milion KM koji se ulaže u kupovinu imovine `Famos` , milion KM poklon predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji će biti uložen u rekonstruciju puta preko `Kalovitih brda`, te krupan investiocioni zahvat na Јahorini. Sve to daje opštini `vjetar u leđa", istakao je načelnik opštine Pale Boško Јugović.

Predsjednik Republike Milorad Dodik rekao je da nakon rekonstrukcije tunela svi mogu bezbjedno da stignu do Pala i Јahorine. On je rekao da institucije Srpske u kontinuitetu ulažu u ovu regiju i da je grad Istočno Sarajevo jedno veliko gradilište. 

Otvaranje tunela Kalovita brda

"Јutros smo premijerka i ja razgovarali sa ministrom odbrane Srbije koji je obezbijedio ugovor za Fabriku motora `Famos`, koji će remontovati motore za potrebe Vojske Srbije. Time će biti stvoreni uslovi da bude zaposleno 70 ljudi odmah nakon potisivanja ugovora" "Gradi se Bolnica u Istočnom Sarajevu, a očekujemo da krajem iduće godine bude završena, u toku je rekonstrukcija dvorane u Istočnom Novom Sarajevu i rekonstrukcija infrastrukture u ostalim područjima", naglasio je Dodik.

Premijerka Srpske kaže rekonstrukcija tunela "Kalovita brda" vjetar u leđa razvoju Pala i Sarajevsko-romanijske regije. 

"Svaki put kad završimo neki važan infrastrukturni projekat to znači da je značajan za sve građane u Republici Srpskoj i da tako ispunjavamo naše opredjeljenje i obećanje da će Srpska uskoro na svakom mjestu imati i važne i moderne infrastrukturne projekte, realizovane zato što smo tokom svih godina krize i nakon toga uspijevali da pokažemo kapacitet da gradimo. Rezultat toga je i ovaj projekat", dodala je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Rekonstrukcija tunela "Kalovita brda"počela je 4. oktobra i završena je prije planiranog roka od 90 dana. Izvođač radova bilo je preduzeće "Romanijaputevi", a investitor "Putevi Republike Srpske". Ovaj tunel, koji je saobraćajna kapija Pala, izgrađen je 1978. godine i ovo je njegova prva velika rekonstrukcija.