latinica  ћирилица
14/12/2017 |  17:44 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Putin pred 1.640 novinara- napad na Sjevernu Koreju bio bi katastrofalan! (VIDEO)

Rekordni broj akreditovanh novinara, čak 1.640 prisustvovalo je velikoj godišnjoj konferenciji za medije predsjednika Rusije Vladimira Putina. Tokom tri sata i 40 minuta Putin je odgovorio je veliki broj pitanja – o Sjevernoj Koreji, Siriji, odnosu sa SAD, Ukrajini, ekonomskoj situaciji i brojnim drugim temama.
Putin i novinari - Foto: RTRS
Putin i novinariFoto: RTRS

Posljedice eventualnog napada na Sjevernu Koreju bile katastrofalne, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare. Putin se nada da će u rješavanju korejske krize prevladati zdrav razum, ali i da će Vašington više sarađivati.

"SAD su imale vojne vježbe, Sjeverna Koreja je lanisrala rakete. Ovo mora da se završi, jer je to veoma opasna stvar. Rusija ne prihvata nuklearni status Sjeverne Koreje", rekao je Putin.

Putin kaže da mu smeta što je Amerikčka administracija dvolična.

"Oni nas prvo stavljaju u isti koš sa Sjevernom Korejom i Iranom, a istovremeno predsjednik Tramp da nas ubjeđuje da se zajedno bavimo problemima Sjeverne Koreje i iranskim nuklearnim programom. Da li ste vi normalni?", upitao je ruski predsjednik.

Osim toga, SAD ignorišu ruske informacije o sirijskim borcima koji putuju u Irak, kaže Putin.

"Važno je da niko od učesnika sirijskog mirovnog procesa nema želju da koristi različite terorističke ili kvazi-terorističke grupe u cilju postizanja neposrednih političkih ciljeva", naglasio je on.

Putin se osvrnuo i na ograničenja s kojima se u Americi susreću Raša Tudej i Sputnjik. 

"Njihov udio u ukupnom obimu informacija je ništavan, u poređenju sa tim šta rade američki globalni mediji u svijetu i u Rusiji. I to se Vašingtonu čini kao prijetnja. Gde je onda sloboda širenja informacija - jedan od temelja na kojima počiva sama američka demokratija?", istakao je Putin.

Putin je zaključio da će se odnosi Rusije i SAD na kraju normalizovati, ali i da je očigledno da Tramp ne može da poboljša veze dvije zemlje zbog određenih ograničenja. Najavio je da će biti samostalni kandidat na izborima za predsjednika Rusije. Ovo je Putinova 13. velika godišnja konferencija za medije, za koju je bilo akreditovano rekordnih 1.640 novinara iz Rusije i svijeta.