latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:25 | Autor: RTRS

BiH dobila psa za otkrivanje novčanica i narkotika (VIDEO)

Ambasada Francuske u BiH danas je u Sarajevu donirala Graničnoj policiji BiH službenog psa za traženje i otkrivanje narkotika i novčanica, kao i dio prateće opreme.
Granična policija dobila psa - Foto: SRNA
Granična policija dobila psaFoto: SRNA

Načelnik Terenske kancelarije za aerodrome Granične policije BiH Fahrudin Ibrić naveo je da je donacija veoma značajna za Јedinicu granične policije Aerodroma Mostar, posebno zbog činjenice da je riječ o prvom psu u BiH koji otkriva novčanice.

Ibrić je istakao da je podrška Aerodromu Mostar važna i zbog činjenice da se u narednoj godini očekuje povećanje saobraćanja uvođenjem novih redovnih linija, saopšteno je iz Granične policije.

Prethodno su belgijski ovčar Maverik i vodič pasa Leo Zovko prošli tromjesečnu obuku u specijalizovanom centru u Francuskoj pod pokroviteljstvom Kancelarije za unutrašnju bezbjednost pri Ambasadi Francuske u BiH, u saradnji s francuskom Međuministarskom agencijom za borbu protiv droge i zavisnosti.

Pas Maverik od sutra će biti dio tima na Međunarodnom aerodromu Mostar, čiji je zadatak sprečavanje krijumčarenja narkotika, otkrivanje novčanica i eksplozivnih naprava, te svih drugih oblika prekograničnog kriminala.

Ataše za unutrašnju bezbjednost pri Ambasadi Francuske u BiH Žan Fransoi Kaparos ocijenio je da je saradnja sa Graničnom policijom veoma dobra, posebno u razmjeni informacija i otkrivanju falsifikovanih dokumenata, naglasivši da je ponosan što je Francuska u mogućnosti da doprinese bezbjednosti granice BiH.

On je dodao da će Ambasada Francuske u BiH u skladu s mogućnostima i dalje podržavati rad i operativno jačanje Granične policije BiH.

Izvor: Srna