latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:23 | Autor: RTRS

Srpski i ruski parlament imaju najviši oblik saradnje

Saradnja srpskog i ruskog parlamenta predstavlja najviši oblik saradnje Rusije i Srbije, izjavila je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Petrović na današnjem sastanku sa delegacijom Državne dume Rusije.
Duma - (foto:Sputnik/ Sergeй Kuznecov) -
Duma - (foto:Sputnik/ Sergeй Kuznecov)

Petrovićeva je naglasila da je, osim istorijskih veza koje spajaju dva naroda, veoma važno unapređenje odnosa kroz ekonomsku, vojnu saradnju i saradnju u oblasti turizma, poljoprivrede i energetike, te da postoji obostrana želja za njenim konstantnim unapređivanjem, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ona je navela da se trgovinska razmjena Srbije i Rusije kreće uzlaznom putanjom, i u proteklih 10 mjeseci iznosila je 2,1 milijardu dolara, pri čemu ivoz Srbije iznosi 800 miliona, dok je izvoz Rusije bio 1,3 milijarde dolara.

Šef delegacije Državne dume Rusije i potpredsjednik Komiteta za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo Denis Kravčenko rekao je da ruska strana veoma cijeni viševjekovni odnos dviju država i naroda.

Kravčenko je napomenuo da se Komitet koji predstavlja bavi i inovacijama i digitalizacijom i naglasio da se u tom pogledu saradnja dvije države može značajno unaprijediti.

Potpredsjednik Komiteta Dmitrij Sazonov istakao je da postoji veliki potencijal za unapređenje privredne saradnje, te je predložio susrete između Privrednih komora dviju zemalja.

Član Odbora Dragomir Karić saglasio se da je potrebno značajno povećati trgovinsku razmjenu, te da će predložiti početkom sljedeće godine organizaciju susreta srpskih i ruskih privrednika, zajedno sa delegacijom poslanika Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije.

Delegacija Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i članovi Komiteta za ekonomsku politiku, industriju, inovacioni razvoj i preduzetništvo posjetili su danas Skupštinu Srbije i razgovarali o unapređenju saradnje sa članovima Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Izvor: SRNA