latinica  ћирилица
14/12/2017 |  16:01 | Autor: RTRS

Potvrđena optužnica protiv Bojana Đokića

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Bojan Đokić osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima falsifikovanje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Ovim je žalba optuženog na prvostepenu presudu, koja je izrečena nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivice 11. septembra, odbijena kao neosnovana, saopšteno je iz Suda BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH 3. oktobra prošle godine su na širem području BiH sproveli jednu od najsloženijih akcija u borbi protiv organizovanog kriminala u BiH - "Papirus", nakon čega je Tužilaštvo BiH
podiglo optužnicu protiv 11 lica za organizovani kriminal i krađu identiteta.

Optuženi su Bojan Đokić, Savo Manojlović, Bojan Melezović, Salih Bota, Senad Saltaga, Admir Malić, Ramiz Salčin, Nedžad Bajrović i Mithad Vejo, te Izet Redžović i Nedžad Šiljević, koji su državljani BiH i Srbije.

Prema navodima optužnice, oni su kao dio organizovane kriminalne grupe, činjenjem više krivičnih djela, pribavljali lažne dokumente BiH za lica koja pripadaju kriminalnom miljeu iz zemalja u regionu. Optužnica ih tereti da su krađom identiteta građana BiH, za novčanu naknadu izrađivali, preinačavali, odnosno nabavljali falsifikovane javne isprave sa ličnim podacima stvarnih lica i fotografijama. Na taj način lažne identitete su dobile kriminalci sa područja Srbije, Crne Gore i Bugarske.

Prikupljeni su dokazi o najmanje 50 slučajeva izrade dokumenata sa falsifikovanim podacima.

Izvor: SRNA