latinica  ћирилица
14/12/2017 |  15:44 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Prijedorski voćari osnovali Poljoprivrednu zadrugu (VIDEO)

Ova godina bila je izuzetno teška za prijedorske voćare. Nepovoljni vremenski uslovi u većini voćnjaka izazivali su gotovo stoprocentnu štetu.
Prijedor, voćari - Foto: RTRS
Prijedor, voćariFoto: RTRS

Međutim, ovdašnji voćari suočeni su sa još većim problemom. Nedostatak skladišnih kapaciteta onemogućuje im organizovan nastup na tržištu, zbog čega trpe velike finansijske gubitke. Taj problem bio bi riješen izgradnjom hladnjače na teritoriji grada. Prvi koraci već su poduzeti.

Zbog ranog mraza, a kasnije i suše, rod u prijedorskim voćnjacima je podbacio. Zbog nedostatka skladišnog prostora, ono što su ubrali voćari su morali da prodaju po minimalnim cijenama. 

"Dolazimo u problem, jer ćemo u narednim godinama, ako ne budemo ništa radili, ostati bez voća. Ne sadimo voće, naše voće će ostariti, nećemo ga u međuvremenu obnoviti i nećemo imati svog voća za kupiti", rekao je predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marijanović.

Kako bi spasili što se spasiti može, petnaest prijedorskih voćara udružilo se i osnovalo Poljoprivrednu zadrugu. Njihova djelatnost usmjerena je, prije svega, na ostvarenje jednog cilja – izgradnju hladnjače na teritoriji Prijedora.

"Svoje voće, pa čak i povrće, tu bi uskladištitli, upakovali, određen dio preradili i ponudili tržištu. Trenutno radimo na razvoju poslovnog modela", istakao je direktor Poljoprivredne zadruge "Kooperativa" Radivoj Vujković. 

Nije izostala ni podrška gradske uprave. Početak realizacije projekta očekuje se u prvom kvartalu naredne godine.

"Planiramo da u saradnji sa Distributivnim centrom voća i povrća iz Velike Gorice u Hrvatskoj, izgradimo projekti prijedlog za sledeći poziv prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora, u okviru kojeg bismo mogli da finansiramo i dio izgradnje hladnjače", izjavio je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosić.

Udruženje voćara naredne subote organizovaće "Savjetovanje za voćare", na kojem će se analizirati rezultati rada za ovu godinu, kao aktuelne teme u voćarstvu.