latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:50 | Autor: RTRS

"Nema razloga da Zakon o akcizama ne bude razmatran po hitnom postupku"

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da nema nijednog razloga da ovaj dom danas ne raspravlja o setu zakona o akcizama po hitnom postupku, kako je to predložio Dom naroda, bez obzira što je "nemušto radila" Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

- Predstavnički dom treba da radi onako kako je to Dom naroda predložio, ne vodeći računa da je Komisija za finansije i budžet potpuno neosnovano vodila raspravu u tome. Predlagač je naveo da zakon treba razmatrati po hitnom postupku, a onda na volšeban način na Komisiji za finansije i budžet neko ko ne poznaje Poslovnik predloži da se taj set zakona razmatra po skraćenom postupku - pojasnila je Majkićeva.

Ona je istakla da je takvo ponašanje Komisije za finansije i budžet prava slika Predstavničkog doma BiH.

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul prekinuo je sjednicu Komisije u trenutku kada je trebalo da se izjasni o setu zakona o akcizama.

Nakon što je Komisija u dnevni red sjednice uvrstila set zakona o akcizama, Kožul je prekinuo sjednicu kako bi od Kolegijuma Predstavničkog doma zatražio tumačenje člana 106 Poslovnika Predstavničkog doma u vezi s mogućnošću razmatranja ovih prijedloga zakona na sjednici Komisije.

Prijedlog da neki zakon bude razmatran po hitnom postupku znači da on ne može biti razmatran na komisijama i da na njegov tekst ne mogu biti predlagani amandmani.

Veliki problem što je Dejtonski sporazum osporavan i mijenjan

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić upozorila je da je u BiH danas veliki problem što je Dejtonski sporazum veoma osporavan i to što je u znatnoj mjeri izmijenjen.

Povodom 22 godine od zvaničnog potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu, Majkićeva je podsjetila da su visoki predstavnici u BiH, a poslije i mnogi političari, učinili sve da on bude promijenjen.

- Nismo u stanju da se pridržavamo dogovora i onoga što je Dejtonski sporazum značio - ono što piše, a ne ono kako ga mnogi tumače - istakla je Majkićeva.

Na današnji dan prije 22 godina u Parizu je zvanično potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski sporazum, čime je okončan građanski rat u BiH.

Izvor: SRNA