latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:45 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Gračanica- "Na mliječnom putu" otvorio 3. KiM filmski festival

Treće izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala (KMMFF) sinoć su svečano otvorili direktor i selektor Festivala Miroslav Mogorović i glumica Narodnog pozorišta u Prištini Јasmina Stoiljković, a zatim je prikazan film Emira Kusturice "Na mliječnom putu".
Film "Na mliječnom putu" - Foto: Screenshot
Film "Na mliječnom putu"Foto: Screenshot

KMMFF je zamišljen kao međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kao izražajno sredstvo dostupno širokom auditorijumu je tu da podsjeti na univerzalne vrijednosti, prvenstveno na principe zajedništva, ravnopravnosti i solidarnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvanja kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.

Direktor festivala Miroslav Mogorović je, pozdravljajući publiku u punoj sali Doma kulture Gračanica, izrazio očekivanje da se sa realizacijom ovog festivala važnog za kulturni život Srba sa KiM nastavi i u budućnosti, s tim da će posebna pažnja biti posvećena prikazivanju filmova iz programa KMMFF i u drugim srpskim enklavama.

Prihod od prodaje ulaznica za Kusturičin film biće proslijeđen u humanitarne svrhe za socijalno ugrožene stanovnike Gračanice.

Prvog festivalskog dana publika je imala priliku da pogleda odličnu crnohumornu komediju "Igla ispod praga" reditelja Ivana Marinovića, a najmlađi su uživali u tri crtana filma sinhronizova na srpski - "Mali šef", "Družina iz džungle" i "Tvrd orah 2". Na kraju programa prikazan je britansko-kineski triler S.M.A.R.T. Potjera s Orlandom Blumom u glavnoj ulozi.

Večeras će biti prikazani filmovi "Biser Bojane" Milana Karadžića, te komedija Nikole Koje "Stado". Program drugog festvalskog dana zatvara planetarni hit "Planeta majmuna – Rat".

Posljednjeg, trećeg festivalskog dana, biće prikazani 3D crtani filmovi "Čudovišta iz moje porodice", "Mali šef" i "Vau vau zvijezda", zatim srpski kandidat za Oskara "Rekvijem ѕa gospođu Ј." reditelja Bojana Vuletića, te komedija iz Crne Gore “The Books of Knjige: Slučajevi pravde".

Tokom 3. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala, koji se se pod sloganom "Ovde!" u organizaciji Evropskog kulturnog foruma održava od 13. do 15. decembra u Gračabici, biće prikazano ukupno 14 filmova.

Izvor: Agencije