latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:05 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Derbi u sjenci obračuna huligana

Posljednji duel Partizana i Crvene zvezde opet je protekao u sjenci divljanja na tribinama, epicentar je bio jug, a prema nezvaničnim informacijama, tukli su se navijači Partizana međusobno.
Francuski "Ekip" (L'Équipe) o srpskom derbiju (Foto: screenshot / lequipe.fr) -
Francuski "Ekip" (L'Équipe) o srpskom derbiju (Foto: screenshot / lequipe.fr)

Iako je prvobitno javljeno da je došlo do sukoba navijačkih grupa dva beogradska prvoligaša, na fotografijama se vidi da su navijači u crno-bijelim duksevima krenuli da se obračunaju sa takođe Partizanovim navijačima.

Nezvanično, kako piše B92, neimenovana navijačka grupa pokušala je da preuzme kontrolu nad navijačima na jugu stadiona ЈNA, a suprotstavljenu frakciju okupljenju oko grupe "Alkatraz" su neočekivano napali bakljama u trenutku kada je publika posmatrala ogromnu bakljadu "delija" na sjeveru.

Desetak minuta je trajala žestoka borba na tribini, ali reakcijom policije i Žandarmerije huligani su udaljeni sa stadiona.

Na derbiju je povrijeđeno dvadesetak osoba, neki su odmah prebačeni u Hitnu pomoć ambulantnim kolima, ali nema životno ugroženih.

U tuči na derbiju učestvovala četiri Hrvata, nisu tražili pomoć konzulata

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da su, prema dobijenim informacijama nadležnih službi Srbije, četvorica hrvatskih državljana učestvovala u tuči navijača na utakmici Partizan - Crvena zvezda.

Protiv njih nije sproveden nikakav policijski postupak, navodi se u odgovoru službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva u odgovoru na upit agencije Hina o sinoćnjem incidentu.

U saopštenju se kaže da "dvojica hrvatskih državljana nisu zatražila lekarsku pomoć, jedan je zatražio te je u međuvremenu otpušten iz bolnice, dok se jedan hrvatski državljanin nalazi na neurohirurgiji Vojno-medicinske akademije u Beogradu".

Nijedna od tih osoba, navodi Hina, nije zatražila konzularnu pomoć Ambasade Hrvatske u Beogradu.

Inostrani mediji: Krvava bitka u Beogradu

Svjetski mediji u izvještajima iz Beograda sa 156. vječitog derbija apostrofirali su scene navijačkog nasilja i podsjetili da su problemi na tribinama redovna pojava još iz vremena raspada nekadašnje Јugoslavije.

Naslovi poput "Krvava bitka", "Erupcija nasilja" i slično dominiraju, prije svega, u britanski medijima poput Sana i Dejli mejla, a Skaj sport akcenat stavlja na to da su navijači nasiljem pokvarili dešavanja na terenu.

Zanimljivo, derbi je uslovno rečeno bio hit i na društvenim mrežama na Ostrvu, pogotovo jer je nekadašnji fudbaler Liverpula Sten Kolimor, sada stručni konsultant za fudbal, meč posmatrao uživo u Humskoj i to sa terena i okačio nekoliko snimaka na Tviter.

Francuski ugledni list Ekip apostrofira 17 povrijeđenih u međusobnoj tuči navijača Partizana (u međuvremenu broj porastao na 20), a sajt Јahu pita da li je duel srpskih klubova definitivno najhaotičniji derbi na planeti.

Mediji u regionu takođe se bave neredima, ali sa blažim ocjenama, jer i sami imaju slične probleme.

Hrvatski portal Indeks u prvi plan stavlja fotografije golih huligana dok ih policija izvodi sa stadiona, a bh. Kliks navodi međusobni obračun navijača crno-bijelih.

Izvor: Agencije