latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:31 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Predstavnički dom usvojio Bosićevu deklaraciju o autoputu, u nastavku o akcizama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o sdžetu zakona o akcizama nakon što je prethodno usvojio deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić (SDS).
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Poslanici Predstavničkog doma na 54. sjednici i dalje razmatraju set zakona o akcizama.

18: 08... Nakon što je predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto saopštila da je dnevni red sjednice utvrdio Prošireni kolegijum ovog doma i da se na njemu nalazi zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri modifikovanog seta zakona o akcizama, uslijedila je serija pauza na zahtjev protivnika razmatranja ovih zakona.
Prvu polučasovnu pauzu zatražila je predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević, potom Damir Bećirović iz DF-a, a nakon što su se poslanici po isteku ove pauze okupili u sali novu pauzu zatražio je Klub poslanika Nezavisnog bloka.

Uz poslanike navedenih klubova svoje protivljenje razmatranju zahtjeva Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri izrazili su i poslanici SDP-a te poslanik BPS-a Zaim Backović i A-SDA Јasmin Emrić

18: 04... Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović izjavio je da bi skidanje sa dnevnog reda zahtjeva Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o akcizama bilo suprotno Poslovniku ovog doma.

17: 43... Pet članova Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma zatražili su od Kolegijuma ovog doma hitno sazivanje sjednice ove komisije kako bi u prvom čitanju bio razmotren modifikovani set zakona o akcizama koji je predložio Savjet ministara.

Potpisnici zahtjeva, koji je upućen na memorandumu Kluba SDS-a u Predstavničkom domu, podsjećaju da je Savjet ministara ovaj set uputio parlamentu po skraćenoj proceduri, ali da ga je Dom naroda usvojio po hitnom postupku i uputio Predstavničkom domu sa zahtjevom za razmatranje po hitnoj proceduri.

Zahtjev su potpisali članovi Komisije za finansije i budžet Aleksandra Pandurević /SDS/, Nenad Lalić /SDS/, Јasmin Emrić /A-SDA/, Salko Sokolović /Nezavisni blok/ i Damir Bećirović /Df/.

Predsjedavajući kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je odranije vidljivo da ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH, zbog čega je više puta iz SNSD-a pozivano na ostavku predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdiaća, ali da je od danas vidljivo da ni Kolegijum Predstavničkog doma nema većinu.

"Da postoji politička korektnost i odgovornost sigurno bi podnijeli ostavku", rekao je danas Košarac u izjavi medijima u Sarajevu.

Govoreći o raspravi vođenoj u vezi sa uvrštavanjem u dnevni red modifikovanog seta zakona o akcizama Košarac je ocijenio da je akcize trebalo usvojiti mnogo ranije.

"Mislim da je veoma važno da su svi relevantni faktori bili okupljeni oko procesa definisanja rješenja kada je riječ o akcizama", rekao je Košarac podsjećajući da su znatna sredstva zarobljena time što nije usvojen ovaj set zakona koji je dio Reformske agende.

On je istakao da je na pitanju akciza potpuno vidljivo da postoje politički subjekti koji dolaze iz Republike Srpske, prije svega SDS, koji želi da zaustavi taj proces, ali želi i da istovremeno vrši vlast na nivou BiH.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto saopštila je da je dnevni red današnje sjednice utvrdio Prošireni kolegijum ovog doma i da se na njemu nalazi zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri modifikovanog seta zakona o akcizama.

"Ovaj dnevni red utvrđen je u skladu sa poslovnikom. Konstatujem da 54. sjednica ima dnevni red", rekla je Krišto, nakon čega je veliki broj poslanika, među kojima i zamjenik predsjedavajućeg Mladen Bosić, burno negodovao.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević tražila je izjašnjavanje o njenom prijedlogu da se u dnevni red uvrsti razmatranje po hitnom postupku imenovanje namjesništva u BiH, te zatražila polučasovnu pauzu. Ona je ranije rekla da "Savjet ministara treba da bude raspušten, kada već neko drugi piše zakone i / šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar/ Vigemark bude namjesnik BiH".

15:58 - Klubovi poslanika SDS, PDP, DF i Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražili su da se prije usvajanja dnevnog reda sjednice razjasni ko je predlagač modifikovanog seta zakona o akcizama - Savjet ministara ili Dom naroda parlamenta BiH ili da se, u suprotnom, ovi zakoni skinu sa dnevnog reda zbog kršenja procedura.

14:52 - Poslanik HDZ 1990 u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dijana Zelenika izjavila je da će podržati modifikovani set zakona o akcizama o kojem danas treba da raspravlja ovaj dom. Zelenika, koja je ranije bila protiv povećanja akciza, rekla je da modifikovani set garantuje transparentnost trošenja sredstava prikupljenih akcizama, odnosno da ta sredstva neće otići u budžetsku potrošnju nego u izgradnju putne mreže.

Dom naroda usvojio je 7. decembra u oba čitanja set zakona o akcizama - prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i uputio ih Predstavničom domu sa zahtjevom za hitnu proceduru.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara. Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, a prikupljena sredstva isključivo će biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Na dnevnom redu ove sjednice nalazi se i zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor, a koji je Dom naroda usvojio početkom maja na prijedlog hrvatskih delegata u ovom domu.

Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH o izboru delegata u Domu naroda FBiH i izborima u Mostaru.
Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovim zakonskim prijedlogom zagovara se unapređenje izbornog procesa u cjelini putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora predsjednika, članova i njihovih zamjenika u biračkim odborima, zatim stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora usljed vanrednih okolnosti.

Na osnovu njihovog prijedloga, izmjene zakona trebalo bi da obezbijede širi krug lica koja mogu da ulože prigovor radi zaštite izbornog prava, s ciljem otklanjanja manjkavosti u izbornom procesu, sprečavanju zloupotreba i izbornih prevara, kao i veće transparentnosti izbornog procesa u BiH.

Predstavnički dom prethodno, na 53. redovnoj sjednici, usvojio deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić (SDS).

11:15 - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Miroslav Milovanović rekao je da deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić iz SDS-a, nije u nadležnosti ovog doma, nego entiteta.

"Deklaracija je apsolutno pravno neutemeljena i neobavezujuća je za organe vlasti koji donose odluku o trasi puta", pojasnio je Milovanović u nastavku rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

On je upozorio da se ovakvim neozbiljnim potezima razvlašćuju entiteti.

Poslanik SNSD-a Milica Marković zatražila je da se u raspravi o ovom pitanju ne zloupotrebljavaju Semberija i Bijeljina, navodeći da će oni imati najmanju korist od trase brzog puta Sarajevo-Beograd koja bi išla preko Tuzle i Brčkog.

Ona je ponovila da je Bosićev prijedlog identičan onom za koji se zalaže SDA, a da on ne poštuje stav Vlade Republike Srpske.

Nikola Špirić iz SNSD-a predložio je da siže rasprave o deklaraciji bude dostavljen donosiocima odluke - nadležnim entitetskim ministarstvima i ministarstvu na nivou BiH.

On je istakao da treba raspravljati o infrastrukturnom povezivanju sa susjedima i unutar BiH, ali da je potrebno izbjeći podjele o ovom pitanju.

"Politika kroz deklaraciju ne dozvoljava da se čuje stav stručnjaka. Bojim se da će ova deklaracija više zakovati stvari", rekao je Špirić.

Sa Špirićevim prijedlogom da tekst deklaracije i rasprava o njoj budu dostavljeni nadležnim institucijama BiH, Republike Srpske i Federacije BiH saglasio se i predlagač deklaracije - zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić.

Njegov stranački kolega Borislav Bojić očekuje da predložena deklaracija neće uticati na donošenje odluke o gradnji takvog puta kroz istočni dio Republike Srpske.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka smatra da o ovom pitanju treba održati široku javnu raspravu, pa možda i tematsku sjednicu Predstavničkog doma.

Njegov kolega Sadik Ahmetović problematizovao je pitanje ko će finansirati izgradnju ovog putnog pravca i na koji način.

Ovom deklaracijom predviđeno je da trasa puta ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a ne kako je bilo prvobitno predviđeno, preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta.

Poslanici su, povodom obavljene rasprave o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama, te njihove svrhe po interese BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, usvojili zaključke Kluba poslanika SBB-a i Nezvisnog bloka.

Zaključkom Kluba poslanika SBB-a, Predstavnički dom od Kolegijuma traži da samoinicijativno ili u saradnji sa kolegijumom Doma naroda, obezbijedi prisustvo članova Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, te ministra inostranih poslova na tematskoj sjednici pod nazivom "Spoljnopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tokova na BiH".

Zaključkom Nezavisnog bloka, poziva Predsjedništvo BiH, predsjedavajućeg i članove SM, Kolegijum da dostave informacije o službenim putovanjima u mandatu od 2014. do 2017. godine, odredište i broj dana provedenih na službenom putu i drugo.

U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru.

U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH predlagača Aleksandre Pandurević iz SDS-a i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predlagača Borislava Bojića iz SDS-a.

Sjednica je okončana davanjem saglasnosti za ratifikovanje više sporazuma i ugovora, među kojima je i Amandman broj jedan na Ugovor o finansiranju zaključen između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća Autoputevi Republike Srpske /Ugovor o finansiranju/ za autoput Banjaluka-Doboj.

Izvor: SRNA