latinica  ћирилица
14/12/2017 |  09:56 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Dokument HVO-a potvrda zločina Bošnjaka nad Srbima

Strogo povjerljiv dokument Opštinskog odbora Hrvatskog vijeća odbrane iz Konjica od 21. jula 1992. godine, u kojem Dinko Zebić u ime HVO piše Ratnom predsjedništvu, Teritorijalnoj odbrani i MUP-u Konjica o odnosu bošnjačkih predstavnika civilne, vojne i policijske vlasti prema srpskim civilima, predstavlja potvrdu zločina u Konjicu, pišu Večernje novosti.
Uhapšeni za zločine nad Srbima u Konjicu - Foto: RTRS
Uhapšeni za zločine nad Srbima u KonjicuFoto: RTRS

U ovom dokumentu Zebić navodi da HVO dijeli isti stav prema "četnicima", ali da se ne slaže sa zvaničnim stavovima Ratnog predsjedništva o isključivanju telefona svim građanima srpske nacionalnosti.

"Kako je navedena odluka donesena bez prisustva članova hrvatske nacionalnosti, a i ranije su putem sredstava informisanja građanstvu opštine Konjic prezentovani neki stavovi po `sistemu odmazde`, što apsolutno ne odgovara civilizacijskom narodu, niti pravnoj državi BiH, mada se nismo odlučili da se javno ogradimo od takvih stavova, ali vas molimo da ubuduće ne pozivate na odmazdu", napisao je Zebić.

Zebić je napisao da sistemska odmazda, koja podrazumijeva i paljenje većeg broja srpskih kuća u Konjicu, "slabi stambeni fond, pa nisu u mogućnosti da obezbijede smještaj za veći broj izbjeglica i prognanika".

"Ubistvom nedužnog stanovništva dovodimo se u situaciju da naši građani pojedine postupke branitelja i nekih institucija porede sa četnicima, što u svakom slučaju vrijeđa i ne odgovara pravednoj borbi protiv agresora", naveo je Zebić u dokumentu, koji je tek sada ugledao svjetlost dana.

Zebić je dalje pozvao nadležne organe da prema svim vrstama kriminalaca i pljačkaša, ratnih profitera, ubica, preduzmu odgovarajuće mjere, a da se svim lojalnim građanima Konjica, bez obzira na narodnost, omogući ravnopravan život i korišćenje svega onoga što Konjic i njegovi organi mogu pružiti.

Izvor: SRNA