latinica  ћирилица
07/12/2017 |  13:12 ⇒ 08/12/2017 | 10:34 | Autor: RTRS

Saglasnost Vlade Srpske da se sporazum Srbija-BiH uputi u dalju proceduru

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o Sporazumu o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija - BiH za 2016. godinu između Evropske unije, Vlade Srbije i BiH.
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto:vladars.net) - Foto: RTRS
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto:vladars.net)Foto: RTRS

Vlada je saglasna da ovaj sporazum uputi u dalju proceduru, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Ministarstvo finansija zaduženo je da u koordinaciji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju obavijesti Ministarstvo finansija i trezora BiH o tom zaključku. Ministarstvo finansija zaduženo je da redovno informiše Vladu Srpske o daljem provođenju aktivnosti vezano za primjenu IPA dva Programa prekogranične saradnje Srbija - BiH 2014-2020. godine.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o prijedlogu za jednogodišnje produženje Okvira razvojne pomoći UN u BiH 2015-2019.

Vlada podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj dalje unapređenje saradnje institucija Republike Srpske i agencija UN u BiH, te aktivnosti nadležnih institucija Srpske da se, u skladu sa svojim nadležnostima, uključe u programiranje i realizaciju zajedničkih radnih planova UN za naredni period, uz puno i obavezno poštovanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o gasu, kojim se uređuje način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa, kao i nadležnosti republičke Regulatorne komisije za energetiku.
Zakonom se uređuju uslovi za uredno, kvalitetno i sigurno snabdijevanje kupaca prirodnim gasom, pristup tržištu prirodnog gasa, kao i prava i obaveze učesnika na tržištu, zaštita kupaca, te nadzor nad sprovođenjem ovog zakona i druga pitanja od značaja za uređivanje sektora prirodnog gasa.

"Razlozi za donošenje zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg uređenja ove materije, s ciljem poboljšanja i podizanja standarda usluga i konkurentnosti na unutrašnjem tržištu prirodnog gasa", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je na današnjoj sjednici razmatrala i informaciju o saradnji na realizaciji projekta izgradnje biorafinerije za proizvodnju celuloznog etanola na teritoriji Republike Srpske.

U vezi sa ovom informacijom, Vlada je donijela rješenje o davanju saglasnosti na Protokol o saradnji na realizaciji projekta i ovlastila ministra indistrije, energetike i rudarstva za potpisivanje tog protokola.

Izgradnja biorafinerije planirana je u Semberiji, u kojoj prema procjenama ima resursa za proizvodnju celuloznog etanola.

Po osnovu boravišne takse lani je u Republici Srpskoj naplaćeno 1.049.05350 KM, što je za 63.338 KM ili šest odsto više nego u 2015. godini, kada je iznosilo 985.714 55 KM, podaci su Ministarstva finansija.

Od ukupnog iznosa uplaćenih sredstava, opštinama i gradovima u kojima je osnovana turistička organizacija, kao i samim turističkim organizacijama opština/gradova doznačeno je 819.86532KM, dok je Turističkoj organizaciji Republike Srpske doznačeno 229.18818 KM, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske, koja je usvojila danas izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2016. godini.

Na osnovu prikazanih podataka u poslednje tri budžetske godine se disciplina trošenja sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse, kao javnog prihoda povećala.

Vlada Republike Srpske imenovala je vršioce dužnosti članova Upravnog odbora /UO/ Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, do okončanja postupka javne konkurencije.

UO Fonda solidarnosti ima 15 članova, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

To tijelo imenuje i razrješava Vlada, na prijedlog nadležnog ministarstva i nakon sprovedenog postupka javne konkurencije, na period od četiri godine.

Upravni odbor blagovremeno informiše Vladu o nepravilnostima uočenim u postupku praćenja odobravanja sredstava Fonda i predlaže načine njihovog prevazilaženja, daje saglasnost na odluke direktora Fonda, aktivno učestvuje u kreiranju mjera i aktivnosti kojima je cilj obezbjeđivanje sredstava za rad Fonda, usvaja Poslovnik o radu Fonda, te učestvuje u promociji aktivnosti Fonda i vrši ostale poslove utvrđene statutom.

Organi rukovođenja i upravljanja Fonda solidarnosti jesu direktor i upravni odbor.

Vlada Srpske je u ime Republike Srpske osnivač Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o izvještaju Kancelarije UN za borbu protiv narkotika i kriminala /UNODC/ za BiH o provođenju Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka /CITES/, te istakla da ne može prihvatiti ovaj izvještaj UNODC-a i da predstavnici Srpske više neće učestvovati u ovom projektu.

Ukazujući na nepravilnosti u radu Kancelarije UNODC u Sarajevu, Vlada Srpske smatra neprihvatljivim da se izvještajem UNODC, putem domaćih konsultanata, međunarodna stručna javnost svjesno i namjerno dovodi u zabludu.

Vlada Srpske ističe da ne prihvata odgovornost za neizvršavanje, ili propuštanje, preduzimanja mjera u ovoj oblasti u FBiH, Brčkom i zajedničkim institucijama, te zbog toga ne može prihvatiti ni ovaj izvještaj UNODC za BiH, kojim se konstatuje da je osnovna prepreka potpunoj primjeni CITES konvencije i drugih relevantnih konvencija nedostatak zakonodavnog okvira na nivou BiH, jer je ova oblast u isključivoj nadležnosti entiteta.

Vlada je saopštila da preduzima sve neophodne mjere u sprečavanju i borbi protiv krijumčarenja zaštićenih divljih životinja i biljaka u skladu sa Ustavom, propisima Republike Srpske i međunarodnim instrumentima.

Stav Vlade je da se, kako bi se postigli što bolji rezultati, saradnja sa svim međunarodnim organizacijama i njihovim predstavnicima, mora vršiti profesionalno i transparentno.

Izvor: SRNA