latinica  ћирилица
07/12/2017 |  12:01 | Autor: RTRS

Anđelković: Izetbegović je "šok majstor" s ciljem podizanja rejtinga

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je remetilački faktor u BiH i "šok majstor", koji pokušava povratiti svoj posustali rejting među Bošnjacima, ali i oponirati gdje god može Srbiji i Republici Srpskoj, izjavio je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

"Pošto u ovom trenutku shvata da je najlakše dobiti glasove onih Bošnjaka koji su ekstremno nastrojeni, onda doliva ulje na vatru, izaziva sukobe sa bilo kim samo da bi dobio politički poen, a Srbija je za to najzgodnija", rekao je Anđelković komentarišući jučerašnji Izetbegovićev ispad u toku zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naglasio da Izetbegović veoma dobro zna da u političkom margetingu postoji pravilo da je jedini način za dizanje rejtinga, kada on vrlo nisko padne da skoro ne može da se podigne, da se izazove veliki eksces, odnosno da se izazove serija šokantnih reakcija javnosti.

"Bakir Izetbegović to dobro zna. On jedno priča na zatvorenim sastancima ponaša se kao racionalan, a kada nastupa u javnosti tu se ponaša kao 'šok majstor', kao neko ko pokušava šok terapijom da povrati svoj posustali rejting", ocijenio je Anđelković.

On je podsjetio da je Bakir Izetbegović dugo na političkoj sceni, a ništa nije uradio za Bošnjake, a sada kada se približavaju izbori, mnogi Bošnjaci se pitaju - "zašto bi podržavali takvog političara".

"Da se bošnjački birači ne bi zaista to zapitala onog dana kada budu glasali - Bakir Izetbegović sada kreće u ekstremizam, da se ponaša huškački na način kao da su devedesete u pitanju", upozorio je Anđelković.

On je ocijenio da Izetbegović, gdje god može, oponira i Srbiji i Republici Srpskoj i u svjetlu toga treba posmatrati njegovo najnovije ponašanje u vezi sa pitanjem Kosova u kontekstu posjete Beogradu.

Prema njegovim riječima, u Beogradu se vidio raskorak između onoga što Izetbegović radi na zatvorenim sastancima i onoga što radi u javnosti.

"Cilj mu je isključivo da izazove šok, eksces, da se priča o njemu i da se na osnovu toga jedan dio bošnjačke javnosti ponovo vrati Bakiru Izetbegoviću, da kažu - jeste, možda nam nije učinio ništa da bolje živimo, niti da se naše političke ambicije realizuju, ali makar se bori", kaže Anđelković.

On dodaje da su prazne emocije nešto što Izetbegovića može malo da povrati u život.

"Ali, kada neko toliko dubinski srlja u ekstremizam i radi prazne stvari kao Izetbegović, to govori da je i on svjestan da je politički mrtav, samo pokušava nakratko da se reanimira", ocijenio je Anđelković.

Na pitanje da li Bakir Izetbegović uopšte želi pomirenje i dogovor sa Srbima i Srbijom, Anđelković je rekao da bi Izetbegović to zastupao kada bi bošnjačko javno mnjenje to željelo i kada bi on mogao da profitira na osnovu toga.

Izvor: SRNA

Komentarišući "poviku" na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je remetilački faktor, dok Bakir Izetbegović uporno odbija bilo kakav dogovor, Anđelković je rekao da su Izetbegovići i stariji Alija i mlađi Bakir glavni remetilački faktori u BiH.

"Oni su ti koji izazivaju sukobe. Kada bi se samo Bakir Izetbegović `skinuo` sa političke scene BiH, već bi imali drugu dimenziju i mogućnosti za dogovore", smatra Anđelković.

On je naglasio da Milorad Dodik nije ništa uradio da naruši Dejton, niti je dao bilo koju izjavu koja bi gurnula BiH ka novim tenzijama, već su njegove izjave bile samo reakcije na ono što rade "razni Bakiri" i njima slični.