latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:53 ⇒ 10:56 | Autor: RTRS

Umjetnost pravljenja pice na Uneskovoj listi svjetskog nasljeđa

Umjetnost pravljenja napuljske pice uvrštena je danas na listu svjetskog nasljeđa zajedno sa iranskom igrom u kojoj se jašu konji i holandskim vjetrenjačama, saopšteno je iz Uneska.
Pica - Foto: TANЈUG
PicaFoto: TANЈUG

Ova organizacija UN upisala je napuljsku vještinu "picaulio" na listu Nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Italija je prethodno obrazložila da vještina pripremanja podloge za picu i njenog pečenja spada u kulturnu i gastronomsku tradiciju ove zemlje.

Tradicionalna napuljska pica ima relativno tanku koru, osim ivice, koja se tokom procesa pečenja naduva poput gume bicikla.

Ova pica se peče isključivo u zidanoj peći na drva i ima dvije klasične verzije: marinara (paradajz, bijeli luk, origano i ulje) i margerita (paradajz, mocarela, ulje i bosiljak).

Prva pica margerita napravljena je 1889. godine u čast kraljice Margerite, koja je tada bila u posjeti Napulju. Ova pica ima boje italijanske zastave - crvenu, bijelu i zelenu.

Unesko je uvrstio na listu i iransku igru čogan i vještinu upravljanja vjetrenjačama i vodenim mlinovima u Holandiji.

U svjetsko nasljeđe uvrštena je i tradicionana vještina pravljenja čamaca na indonezijskom ostrvu Јužni Sulavesi, kao i kulinarska tradicija nsima iz afričke zemlje Malavi.

Kulinarska vještina uvažena je i unošenjem na listu turske kafe, medenjaka sa sjevera Hrvatske i gruzijske tradicionalne metode proizvodnje vina kvevri.

Izvor: Srna