latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:34 ⇒ 08/12/2017 | 10:31 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: U Sankt Peterburgu o jačanju odnosa Srpske i Rusije, otvaranju predstavništva... (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u službenoj posjeti Sank-Peterburgu, gdje je sa gubernatorom Georgijem Poltavčenkom, razgovarao političkoj situaciji, o jačanju odnosa Srpske i Rusije, otvaranju Predstavništva Srpske u Sankt-Peterburgu, a potpisan je i sporazum o saradnji biblioteka Srspke i Rusije. Predsjednik Dodik je sa predstavnicima Gasproma SPB razgovarao o otvaranju zajedničke kompanije u Zvorniku.
Dodik u Sankt Peterburgu - Foto: RTRS
Dodik u Sankt PeterburguFoto: RTRS

Predsjednik Srpske je gubernatora Sank-Peterburga upoznao sa aktulenom političkom situacijom u Srpskoj i regionu.

Dodik je i ovaj sastanak iskoristio da zahvali Rusiji na iskrenom prijateljstvu i razumijevanju odnosa u regionu.

- Ovo je prilika da zahvalim za rusku podršku u Savjetu bezbjednosti i putem multilateralnih tijela koja se bave BiH, gdje Rusija ima jasan stav o potrebi provođenja Dejtona, uvažavanje tog sporazuma i međunarodnog prava kako je to već rečeno od strane ruskih predstavnika sa najvišeg niova i onih koji se uključuju u rad foruma - istakao je Dodik za RTRS.

Razgovarano je i o otvaranju Predstavništva Srpske u Sankt-Peterburgu. Grad je, kaže Dodik, bez naknade ustupio prostor u samom centru, i time će, dodaje, još više ojačati odnosi Srpske i Rusije.

- Mi bismo trebali da u roku od nekoliko mjeseci uredimo taj prostor i dovedemo ga u funkciju otvaranja predstavništva - napomenuo je Dodik.

Saradnja Sankt Peterburga i Republike Srpske napreduje u mnogim oblastima, ali je neophodno razvijati odnose i u novim pravcima, izjavio je guverner ovog ruskog grada Georgij Poltavčenko.

Dodik u Sankt Peterburgu sa Poltavčenkom

Poltavčenko je tokom sastanka u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Republike Srpske naveo da se aktivno realizuju planovi dogovoreni tokom susreta na ovogodišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Peterburgu, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici peterburške gradske administracije.

On je ocijenio da je uspješan primjer razvoja zajedničkih projekata Međunarodni kongres "Sankt Peterburg i slovenski svijet", koji je održan u oktobru u Banjaluci.

U fokusu sastanka bilo je i poboljšanje pristupa arhivima i potencijalima koje imaju biblioteke u Srpskoj i Rusiji. U tom pogledu potpisan je i sporazum o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i peterburške državne biblioteke "Boris Јeljcin".

Predsjednik Srpske je sa predstavnicima Gasproma SPB razgovarao o formiranju zajedničke kompanije u Republici Srpskoj koja bi bila instalirana u Zvorniku. Vrijednost projekta je 70 miliona dolara, koje bi trebalo da obezbijede ruski investitori.

- Prijedlog je da Gasprom SPB i GAS RES već krajem sljedeće sedmice u Banjaluci potpišu ugovor koji bi bio start za formiranje zajedničke firme u kojem bi GAS RES imao učešće - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je učestvovao na kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svijet". Riječ je o tradicionalnom okupljanju predstavnika pravoslavnih zemalja koje organizuje gubernator Georgij Poltavčenko.

Dodik u Sankt Peterburgu, potpisani sporazumi o saradnji
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu, potpisani sporazumi o saradnji
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu, potpisani sporazumi o saradnji
Foto: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu, potpisani sporazumi o saradnji
Foto: RTRS