latinica  ћирилица
06/12/2017 |  20:01 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Kakvu hranu jedemo? (VIDEO)

Štetnih materija nema samo u cigaretama. U keksu - potencijalno kancerogena materija, u proizvodu za dijabetičare - šećer, gluten tamo gdje ga ne bi smjelo biti. Kakvu hranu jedemo?
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Gluten u bezglutenskom proizvodu, keks sa moguće kancerogenim sastojkom, šećer u dijetetskom proizvodu, u škampima alergeni - sve to alarmira potrošače i navodi na sumnju.

Posljednja u nizu informacija koja je iznad bh. tržišta upalila crveni alarm bila je ona o akrilamidu u keksu. Hrvatski carinici blokirali su njegov uvoz iz BiH.

- Akrilamid je dio pržene hrane poput krompirića, čipsa i kafe i hrane pečene na visokim temperaturama poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda. Povoljni uslovi za nastajanje akrilamida su visoka temperatura i niska vlažnost, a reakcija se prvenstveno odvija na površini zagrijavane namirnice. Što je ona tamnija to je koncentracija, potencijalno kancerogenog, akrilamida veća.

Ono što je otežavajuća okolnost sa akrilamidom, priznaju nadležni, jeste što čak ni Evropska unija, zbog još nepotvrđenih sumnji u njegovu kancerogenost, nema gornju dozvoljenu granicu. Zbog istraživanja koja traju, svi se vode preporukama.

- Mi smo, uzevši u obzir preporuke EFS-ine, nadležnim inspekcijskim organima i subjektima u poslovanju sa hranom uputili preporuke na koji način da postupaju i kako da u tehnološkom procesu za kritične namirnice smanje akrilamid - kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Vijest koja je uz akrilamid izazvala nepovjerenje potrošača jeste i ona o bezglutenskoj salsi, sa glutenom. Sos na bazi povrća, holandskog proizvođača povučen je sa tržišta. Oboljelima od celijakije, intolerantnima ili alergičnima na gluten, to je produbilo sumnju.

- Svakako bi trebalo pročitati sastav kako bi se 100 odsto uvjerili da u proizvodu nema glutena, jer se dešava da je u nekom pecivo 90 odsto heljde i 10 odsto pšeničnog brašna, a to znači nije u pitanju "gluten fri" proizvod - kaže Ana Bokonjić Buha.

Potrošači traže strožu kontrolu. Gluten u bezglutenskom proizvodu nije samo obmana, već i ugrožava zdravlje.

- Mora se posebno voditi računa o takvim proizvodima u čitavom lancu, jer čak može doći i do kontaminacije vazduhom - kaže tehnolog Aleksandra Radanović.

- Prilikom kontakta sa takvom vrstom kontaminiranih namirnica može doći do reakcije kod osoba koje su jednostavno tome predisponirane i koje imaju dijagnozu celijakije - dodaje dr Inga Marković.

I dok u Agenciji za bezbjednost hrane objašnjavaju da je kvalitet namirnica na tržištu usklađen sa zapadnim standardima, samo ove godine u najmanje pet slučajeva utvrđene su neregularnosti. Uprkos stavovima potrošača, to nije veliki broj, ističu upućeni. Trebalo bi da bude i manji, završetkom projekta "Unapređenja sistema bezbjednosti hrane u BiH", koji se, zahvaljujući Češkoj, sprovodi radi podrške inspekcijskim službama i laboratorijama za kontrolu.