latinica  ћирилица
04/12/2017 |  15:50 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Trebinje: Uskoro Centar za agrarni razvoj mediteranskog dijela regije (VIDEO)

U Trebinju bi uskoro trebalo da bude formiran Centar za agrarni razvoj mediteranskog dijela ove regije.
Trebinje - Centar za agrarni razvoj - Foto: RTV Slobomir
Trebinje - Centar za agrarni razvojFoto: RTV Slobomir

Centar bi svojim djelovanjem pokrivao opštine Bileća, Ljubinje, Berkovići i grad Trebinje, a cilj je da se na najbolji način iskoristi sve obradivo zemljište na ovom području.

O detaljima je razgovarano na sastanku sa ministrom poljoprivrede, šumarsva i vodoprivrede Stevom Mirjanićem.

Područje četiri najjužnije opštine Republike Srpske ima klimatske osobenosti koje ga izdvajaju od ostalih poljoprivrednih oblasti, ali i ostale potencijale za intenzivniji agrarni razvoj.

Zato svi relevantni činioci moraju kroz budući Centar preuzeti dio obaveza kako bi se od svega dobio maksimum i u količini i u kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.

- Imamo vodu i kvalitetno zemljište, i treba još dobra koordinacija rada svih odjeljenja koja se bave tim poslovima, istakao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Namjera je da ministarstvo nabavi i tri miliona maraka vrijednu mašinu -frezu koja i krševito zemljište pretvara u obradivo.

- Imamo u ove četiri opštine oko 12 hiljada hektara obradivog zemljišta i moramo da razlučimo šta je za obradu, šta nije, šta je za šumu, šta nije, pojašnjava Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

 Svaki obradivi hektar mora dobiti i vodu i zato se nastavlja gradanja sistema za vodosnabdjevanje, ističe ministar Mirjanić.

Navodnjavanje će uskoro biti moguće i tamo gdje ga nikada nije bilo.

- Nama je najvažniji projekat navodnjavanja gornjeg polja, a danas smo dogovorili da počnu radovi u februaru, pojasnio je Darko Krunić, načelnik opštine Ljubinje.

Јedan od prvih zadataka je inventarizacija zemljišta, odnosno svih površina koje se mogu koristiti za poljoprivrednu proizvodnju.

To je preduslov i za ukrupnjavanje parcela, bez čega nema ni ozbiljnije poljoprivredne proizvodnje.