latinica  ћирилица
30/11/2017 |  13:57 ⇒ 01/12/2017 | 08:13 | Autor: RTRS

Evropski dobrovoljni penzijski fond zvanično počeo s radom u Srpskoj (VIDEO)

Nakon brojnih najava i izmjena zakonskih okvira, Republika Srpska konačno je dobila prvi dobrovoljni penzijski fond. Potpisivanjem memoranduma sa devet preduzeća ozvaničen je njegov rad.
Potpisivanje memoranduma o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu - Foto: SRNA
Potpisivanje memoranduma o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom fonduFoto: SRNA

Od projekta - koji su počeli Evropska banka za obnovu i razvoj, Skupna pokoj-ninska družba iz Ljubljane i Penzijski rezervni fond Srpske - očekuje se mnogo.

Treći stub penzijskog sistema u Srpskoj je konačno podignut. Uz početni kapital od 4,4 miliona maraka, Evropski dobrovoljni penzijski fond, funkcionisaće na dobrovoljnoj bazi. Zainteresovana preduzeća će u dogovoru s radnicima i fondom formirati penzijski plan.

"Oni se dogovore o svim uslovima penzijskog plana, a to se utvrdi na Ministarstvu rada a onda krajem kraja svaki pojedinac ima svoju volju da izrazi potpisom svoje izjave da li će ući ili neće ući", rekao je direktor Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Tomaž Završnik.

Osnivanjem ovog fonda građani Srpske prvi put biće u prilici da uplate na lične račune - koje mogu biti od poslodavaca, sindikata, udruženja ili zaposlenih i nezaposlenih pojedinačno - kasnije koriste kao dodatnu penziju. Takođe zainteresovanim preduzećima omogućene su olakšice do 100 maraka. 

"Vlada je dala dobar podsticaj da bi bez oporezivanja se sad moglo uplaćivati određen dio sredstava za penzije", istakao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Iako su ih zemlje regije dobile i prije više od 15 godina, dobrovoljni penzijski fondovi u njima i nisu uzeli maha. Da očekivanja u mnogim zemljama nisu ispunjena poznato je i resornom ministru. Ipak, ne krije optimizam. 

"Zbog toga što imamo partnere koji to dugo rade i radili su u mnogim zemljama, oni će prenijeti svoja iskustva kako bi animirali ljude da razumiju da vrijedi štediti", naglasio je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Bilo kako bilo, prvi efekti prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u Srpskoj vidjeće se tek za osam do deset godina. Dotad, u svakom slučaju, ostaje da se vidi hoće li optimizam sa otvaranja f