latinica  ћирилица
20/11/2017 |  22:44 | Autor: RTRS

"Nema sile koja može da sruši prijateljstvo Rusije i Srbije"

Šefica Savjeta federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko kaže da je nedopustivo Srbiju stavljati pred "vještački izbor" - ili Zapad ili Rusija.
Valentina Matvijenko - Foto: AFP
Valentina MatvijenkoFoto: AFP

Ona je poručila da u svijetu nema snage koja bi mogla da sruši prijateljstvo i saradnju Rusije i Srbije.

- Nedopustivo je da vas danas ponovo stave pred vještički izbor ili Zapad ili Rusija. Rusija se uvijek zalagala za pravo svake suverene države na saradnju sa bilo kojim partnerima. Danas je Srbija jedna od malobrojnih zemalja na svijetu koja brani baš ovakav stav - poručila je Matvijenko u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sjednici.

Istakla je da Srbija i dalje, kao i do sada, može da računa na podršku Rusije kada je riječ o Kosovu i Metohiji.

Matvijenko je rekla da Rusija visoko cijeni stav Srbije koja, bez obzira na pritisak, čvrsto nastupa protiv, kako je rekla, nezakonitih sankcija protiv Rusije koje su usmjerene na sprečavanje ekonomskog rasta Rusije i njenog rastućeg uticaja u svijetu.

- Taj vaš stav je iskreno prijateljstvo. Nisu baš sve države pronašle takvu hrabrost, a vi jeste - poručila je Matvijenko, ističući da Rusija visoko cijeni političku i moralnu principijelnost Srbije.

Odnosi Rusije i Srbije su, kaže, primjer istinitog prijateljstva i bratstva zasnovanog na istorijskoj bliskosti, kao i uzajamnog poštovanja, povjerenja i saradnje, a koji su, ističe, tokom vijekova potvrđeni.

- Zato možemo da kažemo da u svijetu nema snage koja je u stanju da sruši naše prijateljstvo, bratstvo i saradnju, bez obzira koliko neko napora u to ulagao - poručila je Matvijenko.

Istakla je i da je Rusija dosljedno podržavala i podržava narod Srbije u kosovskom pitanju koji je, kaže, isprovociran u mnogome spoljnom agresijom i besomučnim miješanjem u unutrašnje poslove tadašnje Јugoslavije od strane zemalja članica NATO.

- Želim da vas uvjerim da Srbija može i dalje računati na podršku Rusije i našeg naroda - kaže Matvijenko.

Navodi da je tokom svoje vijekovne istorije Srbija više puta bila objekat grubog spoljnog pritiska.

- Mi nikada nećemo zaboraviti u Rusiji te tragične događaje za vašu zemlju, agresiju zapada 90-tih godina čiji rezultat je bio prinudno komadanje savremene evropske države i nasilne promjene unutar evropskih granica - kaže Matvijenko.

Između Rusije i Srbije su, kaže, uspostavljeni odnosi strateškog partnerstva, intenzivno se razvija politički dijalog, održavaju se redovni sastanci na visokom i najvišem niovu, a dvije vlade i dva parlamenta tijesno sarađuju.

Trenutno se, navodi, između Srbije i Evroazijske ekonomske komisije vode razgovori o unifikaciji trgovinskog režima u kontekstu inicijative o formiranju velikog evroazijskog prostora, koju je pokrenuo predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Podsjetivši na saradnju dvije države kroz istoriju i zajedničku borbu za slobodu i nezavisnost, pravo na samostalni izbor i međusobnu podršku Rusa i Srba, Matvijenko je istakla da jedinstvo Rusije i Srbije treba čuvati, jačati i prenositi na buduće generacije.

Podsjetila je na srpsku poslovicu "Na nebu Bog, a na zemlji Rusija".

- Takve riječi, misli i osjećanja žive vijekovima, prenose se sa generacije na generaciju, zato što oni idu iz dubine duše - kaže Matvijenko.

Izvor: BETA/B92