latinica  ћирилица
20/11/2017 |  22:34 ⇒ 22/11/2017 | 07:26 | Autor: RTRS

Specijal- Presuda generalu Mladiću već donesena (VIDEO)

Haški tribunal trebalo bi da svoj rad privede kraju izricanjem presude generalu Ratku Mladići. O toku suđenja, očekivanjima i posljedicama presude generalu govorilo se u večerašnjem Specijalu Radio-televizije Republike Srpske.
Specijal RTRS-a - Foto: RTRS
Specijal RTRS-aFoto: RTRS

Izricanje presude general Ratko Mladić dočekuje znatno pogoršanog zdravstvenog stanja, potvrdio je to u emisiji Specijal advokat odbrane Branko Lukić. Lukić je podsjetio da ljekarima iz Beograda nije dozvoljeno da obave pregled, a da trenutno stanje generala Mladića potvrđuje njihove tvrdnje da je samo u ovoj godini pretrpio dva ili tri moždana udara. U "istorijskoj odgovornosti" i sukobljenosti prava i politike, Lukić tvrdi da suđenje nije bilo fer iz više razloga.

- Sigurno smo imali drugačiji tretman nego Tužilaštvo. Da li je to politička odluka ili samo odluka predsjedavajućeg Suda, stvarno ne bih ulazio u to, ali je jasno da nismo imali isti tretman kao Tužilaštvo - istakao je Lukić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, prisjetio se riječi koje je izrekao kao svjedok generala Ratka Mladića. Podsjetio je da nikada nije dobio naređenje koje se kosilo sa zakonima i poručio da se nada da je ovo samo prvo poluvrijeme sudskog procesa u kojem prava istina tek treba da se dokaže.

- Mislim da je to u interesu svih. Ko god misli da ima samo jedna istina i da je to ona koja se gleda iz jednog ugla, onda čini grešku, a ponovo su moguće velike posljedice u budućnosti po mir i suživot na ovim prostorima - rekao je Savčić.

Posmatrajući ranije procese u Hagu i medijske natpise, gosti emisije Specijal zaključuju da je presuda generalu Ratku Mladiću već donesena. Poručili su da je teško očekivati oslobađajuću presudu, jer bi time sud pobio do sada izrečene presude, a da je u njegovom radu vidljiv potpun izostanak istorijskog kontektsa.

- Bilo bi nerealno očekivati oslobađajuću presudu, a razumijem optimizam branioca jer ih je on i vodio kada su to radili. Život je realan pa i očekivanja da će Mladić biti poglašen krivim i osuđen. Bila kazna pet godina zatvora ili doživotna, za generala Mladića je ista - rekao je Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Istoričar Predrag Lozo rekao je da se Haškom tribunalu ne može vidjeti da je Vojska Republike Srpske bila odbrambena vojna formacija i da je većina akcija bila odbrambena, te da su akcije poput "Koridora" ili "Lukavac" bile iznuđene potezima protivničke strane.

Osnovan od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, mimo dokumenata koji uređuju rad te organizacije, sa više od 80 odsto kazni izrečenih Srbima, Tribunal u Hagu, daleko je od ispunjenja svog primarnog zadataka. Јedna od osnovnih ideja tribunala u Hagu, smatraju sagovornici, jeste nametanje kolektivne odgovornosti Srbima.