latinica  ћирилица
20/11/2017 |  19:29 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Albanski lobi blokirao prikazivanje filma o Kosovu Borisa Malagurskog

Švedska premijera filma "Kosovo: Momenat u civilizaciji" Borisa Malagurskog, koja je trebalo da bude održana 26. novembra u sali Kulturnog centra ABF u Stokholmu, otkazana je nakon albanskog lobiranja, što je organizatore primoralo da je premjeste u salu Sirijanske pravoslavne crkve.
Albanci blokirali Malagurskog (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić ) -
Albanci blokirali Malagurskog (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić )

Projekciju filma, koji govori o unišavanju srpskog nasljeđa na Kosovu i Metohiji, Kulturni centar ABF je otkazao iako je prethodno potvrđeno njeno održavanje.

"Sputnjik" je pokušao da dobije komentar ABF-a u vezi sa razlozima otkazivanja sale, ali je ABF odbio da komentariše otkazivanje.

Albanski portali prenijeli su status na "Fejsbuku" albanskog lobiste u Švedskoj Saliha Šalje u kojem je naveo da je "zahtijevao od ABF-a da ne dozvoli projekciju filma", nakon čega je, navodno, dobio odgovor u kojem se ističe da se projekcija otkazuje zato što film "nije u skladu sa vrijednostima ravnopravnosti i ljudskih prava koji vladaju u Švedskoj".

Uslijedio je i-mejl ABF-a i organizatorima premijere, Savezu Srba u Švedskoj i bratstvu Sveti Јovan u kojem je potvrđeno otkazivanje premijere pod izgovorom da je "došlo do saznanja da opis filma ne odgovara naslovu filma i sadržaju".

"ABF nije ni video film. Zaista ne znam do kakvog su oni saznanja došli, ako nisu našli za shodno ni da pregledaju film pre nego što odluče da je na bilo koji način sporan", kaže Malagurski.

On je naveo da je zvao ABF da ih lično pita u čemu je problem u vezi sa filmom, ali nije uspio da dobije odgovor.

"Očigledno je da je ovdje riječ o cenzuri i ukidanju slobode govora, a sve to švedskom narodu nameće jedan etnički lobista, koristeći fraze o švedskim vrijednostima, kako bi ih ukinuo", kaže Malagurski.

On je dodao da mu je drago što su organizatori uspjeli da u veoma kratkom roku nađu drugi prostor za premijeru, odnosno pravoslavnu crkvu Sveti Јakov u Soderteljeu, te istakao da sirijanski narod razume šta znači uništavanje kulturno-istorijskog nasljeđa jednog naroda.

"ABF bi trebalo da bude svjestan činjenice da je od 1999. godine uništeno više od 150 crkava i manastira u srcu Evrope - hoće li možda zabraniti i snimke uništavanja Palmire zato što osuda tog uništavanja uznemirava pristalice `Islamske države` u Švedskoj?", upitao je Malagurski.

Јedan od organizatora Goran Popov iz bratstva Sveti Јovan ocijenio je da je u jednoj liberalnoj državi, kao što je Švedska, koja dozvoljava da se sve strane čuju, ovakva pojava do sada neviđena i neshvatljiva.

Svjetska premijera ovog filma, koja je održana u septembru u Parizu, izazvala je burna reagovanja javnog mnjenja na Zapadu, ali su i pojedine diplomate bile zgranute načinom na koji se uništava srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji.

Film govori o djetinjstvu voditelja Stefana Popovića provedenom na Kosovu i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri pod zaštitom Uneska.

Cilj filma je da prikaže šta se dešava sa srpskim nasljeđem na Kosovu i Metohiji, kako Unesko ne bi primio Kosovo u članstvo.

Izvor: SRNA