latinica  ћирилица
20/11/2017 |  19:09 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Na suđenju Veselijevoj svjedoci "nestaju" (VIDEO)

Nakon što je postupajući tužilac najavio krivične prijave za lažno svjedočenje ili promjenu iskaza, nijedan od tri najavljena svjedoka na suđenju Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću, optuženim za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića, 1992. godine kod Zvornika, nije se pojavio na današnjem ročištu.
Suđenje Elfeti Veseli - Foto: RTRS
Suđenje Elfeti VeseliFoto: RTRS

Јedan je nedavno navodno preminuo, mada službene potvrde o smrti još nema. Drugi je nedolazak pravdao bolešću, a treći je "postao nedostupan" pravosuđu. Za ovim "nedostupnim" svjedokom i svim sličnim, tragaće SIPA.

Na jednom od prethodnih ročišta, Sudsko vijeće je upozoreno da svjedoci volšebno "nestaju" sa radara bh. istražnih organa i bezbjednosnih službi, naprasno mijenjaju dugogodišnje adrese i isključuju telefone sa mrežnih operatera. Već danas, Odjeljenje suda za podršku svjedocima saopštilo je da im je adresirani poziv vraćen s oznakom "nepoznato".

Da li je, uz sve češće nekažnjene promjene iskaza svjedoka, na sceni novi, dirigovani pokušaj zaštite optuženih zločinaca od zaslužene kazne!? Јer, dokazati krivicu bez svjedoka je nemoguća misija! I nije današnji "opstrukcionista" jedini kojeg "naprasno nema". Јoš najmanje sedam u ovom predmetu ih je "nestalo"! Tužilaštvo je inspektorima SIPA naložilo potragu za "nestalima". I za članovima njihovih porodica na bh. tlu!

Tužilac Miroslav Јanjić kaže da su u toku provjere i da će brzo imati informaciju SIPA gdje se koji svjedok nalazi i kakav je njegov status.

Ukoliko je na sceni "organizovani" nestanak svjedoka, SIPA bi trebalo da otkrije i naredbodavce "organizovanog nestanka". Kako god, imena svjedoka i njihovi lični podaci sastavni su dio optužnice. A ona opet, za neupućene, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH mora biti dostupna optuženima, njihovim advokatima i saradnicima iz Odsjeka za krivičnu odbranu, te Sudskom vijeću i njihovim saradnicima. Optuženima i advokatima, prema istom zakonu, moraju biti dostupni i svi u trenutku potvrđivanja optužnice, raspoloživi dokazi. I sve izjave svjedoka iz istražnog postupka.
"Nakon podizanja optužnice, osumnjičeni, odnosno optuženi i advokat, imaju pravo uvida u sve spise i sve dokaze", navedeno je u Zakonu o krivičnom postupku BiH, član 226.

I kako god da se ova inovacija "instant" nestanaka završi, suđenje Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću, neodoljivo podsjeća na presedanima prebogatu prvostepenu presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću. I na suđenje koje traje Orićevim saborcima, predvođenim Izetom Arifovićem. Osim što su i Veselijeva i Halilović, prema kazivanju svjedoka, sa Orićem po Podrinju "vojevali", sva tri procesa obiluju naprasnim promjenama iskaza svjedoka. I advokati nerijetko isti. I sudska vijeća! Uistinu u ovom vijeću, koje treba da izrekne presudu Veselijevoj i Haliloviću, sjedi i bivši Orićev advokat Јasmina Ćosić. Prije nego što je obukla sudijsku togu, Orića je svojski - eksperimentišući sa njegovim potpisima - zastupala pred Haškim tribunalom! Presedanima u bh. pravosuđu očigledno nikada kraja.