latinica  ћирилица
20/11/2017 |  18:11 ⇒ 21/11/2017 | 08:19 | Autor: RTRS

Kako su za Sarajevo Srbija i Hrvatska postale samo potpisnice Dejtona? (VIDEO)

Sutra se navršavaju 22 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. U susret godišnjici potpisivanja, sve su glasnije poruke iz Sarajeva da Srbija i Hrvatska nisu garanti Dejtona i da nemaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH. Sarajevski mediji u tu priču pokušali su da uvuku i OHR.
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Foto: AP
Potpisivanje Dejtonskog sporazumaFoto: AP

U avanturu se prvo upustila jedna sarajevska televizija. Zatim je uslijedila lančana reakcija portala koji su, bombastičnim naslovima da je OHR osramotio Vučića, prenijeli navodni stav OHR-a da Srbija nije garant Dejtona. Samo par sati kasnije, stigao je demantij OHR. Da li slučajno ili namjerno, portali su tako predstavnike međunarodne zajednice stvrstali na stranu zagovornika teorije da je Srbija samo svjedok, u čemu prednjači Bakir Izetbegović.

- To je igra riječima. Vi kada potpišete, niste potpisali bez uloge. Države koje su potpisale su garantovale da će sporazum biti poštovan i one imaju pravo da intervenišu ako je sporazum na ozbiljan način narušen - kaže Radomir Lukić, pravni ekspert i učesnik pregovora u Dejtonu.

Hrvatska politička zajednica kontradiktorna- Krešimir Zubaki tvrdi da u Dejtonu nije jasno naznačeno da li su Srbija i Hrvatska svjedoci ili garanti. Dilemu o tome nema i delegat HSS-a u Domu naroda BiH Mario Karamatić.

- To su strane koje su potpisale Dejtonski sporazum i koje su obavezne da se brinu o njegovom sprovođenju. Primjera radi, Hrvatska u svom Ustavu ima obaveza da se brine o Hrvatima u BiH, tako da je ta priča u domenu naučne fantastike, kao što je bila i revizija tužbe protiv Srbije - kaže Karamatić.

Predjsednik Srpske Milorad Dodik smatra da je Izetbegovića teza o Srbiji kao "negarantu" nova uvreda za tu zemlju. Dodaje da to govori o namjeri Bakira Izetbegovića da unese destabilizaciju u BiH i region, vjerujući da bi mogao ponovo da prizove međunarodni intervencionizam. Osvrnuo se i na prijetnje ratom, preko kojih je, smatra Dodik, Srpska olako prešla.

- Mi nismo sjedili prethodnih godina, osposobili svoj bezbjednosni sistem. Spremni smo da branimo Republiku Srpsku. Mi nikoga nećemo napadati i nikoga ne želimo da diramo, ali naša politička prava i Republiku Srpsku ne želimo da bilo ko osporava ili da je napada - kaže Dodik.

Srpska je oduvijek zagovorala poštovanje slova Dejtona, tako je i sada. Ponovio je to predsjednik Srpske, ali i predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović. Upozoravaju da je sporazum koji je donio mir na ove prostore, derogiran neustavnim i nezkonitim odlukama visokih predstavnika.

- Republika Srpska i srpski narod mora da izražava svoje nastojanje i poštovanje Ustava i Dejtona. Mislim da je to rješenje za sve u BiH. Što se prije vratimo tim rješenjima, prije ćemo početi da rješavamo realne probleme građana BiH - ističe Čubrilović.

Predsjednik Dodik je u autorskom tekstu za Glas Srpske poručio da je Republika Srpska država koja postoji od 9. januara 1992. godine. Dodaje da je ona svojom državnošću, koja se u skladu sa međunarodnim pravom sastoji od teritorije, efektivne vlasti i naroda, učestovala u mirovnim pregovorima tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Svoju državnu samostalnost je unijela u završne mirovne pregovore u Dejtonu, naglašava u kolumni predsjednik Dodik.