latinica  ћирилица
20/11/2017 |  16:21 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

Predrag Ejdus dobitnik nagrade Zlatni ćuran

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Predrag Ejdus dobitnik je Zlatnog ćurana, najvišeg priznanja za životno djelo na Danima komedije u Јagodini.
Predrag Ejdus - Foto: TANЈUG
Predrag EjdusFoto: TANЈUG

Ova ugledna nagrada Ejdusu će biti uručena naredne godine na 47. festivalu Dani komedije, koji se po tradiciji održava od 20. do 27. marta.

"U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Јugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija", navedeno je u obrazloženju odluke kolegijuma Kulturnog centra u Јagodini.

U Ejdusove antalogijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Maljdeštama, Јaokima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Gudinova, Kir Јanje, Laze Djunđerskog i mnoge druge, navodi se u odluci.

Nagradu Zlatni ćuran čini statuta ćurana, plaketa i novčani iznos, poklon Komerecijalne banke. Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimr Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Јelisaveta Seka Sabljić, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev i Vlasta Velisavljević.

Dobitnici Zlatnog ćurana su i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da primi nagradu.