latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:54 | Autor: RTRS

Matvijenko: Rusija neće priznati samoproglašeno Kosovo

Predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko izjavila je da Rusija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo, kao i da je Moskva zahvalna Srbiji, srpskom narodu i rukovodstvu što ne prihvataju nezakonite sankcije protiv Moskve.
Valentina Matvijenko - Foto: AFP
Valentina MatvijenkoFoto: AFP

"Rusija je podržavala i podržavaće Srbiju kada je riječ o Kosovu", rekla je Matvijenkova, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Majom Gojković u Beogradu.

Matvijenkova je istakla da odnosi Rusije i Srbije, i ruskog i srpskog naroda imaju poseban karakter bratstva i istinitog prijateljstva, te da sa svakom godinom dobijaju novi zamah u najrazličitijim oblastima - privredi, obrazovanju, nauci i kulturi, prenosi "Sputnjik".

"To je sveobuhvatno i obostrano korisna saradnja", navela je Matvijenkova.

Gojkovića je zahvalila Rusiji što nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a prije svega međunarodno pravo, kao i što aktivno učestvuje u tome da Kosovo ne postane članica Uneska i Interpola.

Ona je rekla da Srbija smatra da sankcije ne donose nikakvo rješenje, već samo stvaraju problem i da ruskoj delegaciji mora da se vrati punopravno članstvo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

"Naši poslanici nikada neće glasati protiv interesa Rusije", poručila je Gojkovićeva.

Nakon konferencije za novinare, Matvijenkova se obratila poslanicima u parlamentu Srbije, poručivši da su odnosi Srbije i Rusije posebni u svakom smislu.

Izvor: SRNA